Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται αύριο στην προσευχή της Παρασκευής στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, καθώς το τέμενος που χτυπήθηκε πρώτο από τον Μπράντον Τάραντ, πριν μία εβδομάδα, ανοίγει και πάλι.

Ο Gamal Fouda, ιμάμης του τεμένους Αλ  Νουρ, δήλωσε πως αναμένει 3 με 4 χιλιάδες ανθρώπους- εκ των οποίων πολλοί θα φτάσουν στο Κράιστσερτς και από το εξωτερικό, να συμμετάσχουν στην αυριανή προσευχή, που αναμένεται να γίνει στο πάρκο Χάγκλεϊ, απέναντι από το τέμενος.

Στο Αλ Νουρ σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι από τα πυρά του Τάραντ. Στην προσευχή εκεί θα συμμετάσχουν και πιστοί από το δεύτερο τέμενος που μπήκε στο στόχαστρο του 28χρονου, το Λίνγουντ, όπου χάθηκαν ακόμα τουλάχιστον επτά ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τον Fouda, οι εργαζόμενοι στο τέμενος εργάζονταν εντατικά για να αποκαταστήσουν τον χώρο μετά την επίθεση της 15ης Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκοπεύουν να θάψουν το αιματοβαμμένο χαλί.

Εντωμεταξύ, οι κηδείες των θυμάτων συνεχίζονται και ακόμα έξι αναμένεται να τελεστούν σήμερα. Μεταξύ άλλων θα κηδευτεί και ο 71χρονος Hati Mohammed Daoud Nabi,που ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε την πόρτα του τεμένους στον Μπρέντον Τάραντ.

Πατέρας και γιος από τη Συρία ήταν οι πρώτοι που κηδεύτηκαν από τα άτυχα θύματα της διπλής επίθεσης σε τεμένη. Οι δύο άνδρες, που έπεσαν νεκροί στο τέμενος Αλ Νουρ, είχαν φτάσει από τη Συρία πριν από έναν χρόνο με την οικογένειά τους. Ο Khaled αφήνει πίσω του τη σύζυγο και τον μικρότερο γιο του Zaid Mustafa, ο οποίος βρισκόταν στο τέμενος την ώρα της επίθεσης και τραυματίστηκε. Στην κηδεία το αγόρι πήγε με αναπηρικό αμαξίδιο. «Δεν θα έπρεπε να στέκομαι μπροστά σας, θα έπρεπε να κείτομαι δίπλα σας» σπάραζε απευθυνόμενος στον αδικοχαμένο πατέρα και τον μεγαλύτερο αδελφό του.