Υπάρχουν φορές που αυτός ο ενθουσιασμός που φέρνει στις βαλίτσες του το καινούριο ξεκίνημα υποχωρεί υπόπτως γρήγορα.

Και όταν φύγει η χαρά, το μόνο που κάνουμε είναι να επιστρέφουμε στον παλιό και οκνηρό εαυτό μας. Η συνήθεια θα δώσει τελικά τη θέση της στη ρουτίνα και από κει θα καταλήξουμε στην ανία, αυτό που θεωρεί ο ειδικός James Clear στο νέο του βιβλίο «Atomic Habits» ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την επιτυχία δεν είναι η αποτυχία, αλλά η βαρεμάρα».

Ο Clear, που τρέχει έναν επιτυχημένο ιστότοπο αυτοβελτίωσης και παραγωγικότητας (jamesclear.com), ισχυρίζεται πως μόλις η νέα μας ασχολία σταματήσει να είναι ενδιαφέρουσα, τότε αναζητούμε αναγκαστικά αλλού πηγές ευχαρίστησης.

Γι’ αυτό «πηδάμε από τη μια άσκηση στην άλλη, από τη μια διατροφή στην επόμενη, από τη μια δουλειά στην άλλη», ακόμα και όταν οι αρχικοί μας στόχοι συνεχίζουν να ικανοποιούνται.

Αυτό το ψυχολογικό κέρδος που αποκομίζουμε από μια συμπεριφορά που επιλέγουμε συνειδητά το αποκαλεί «μεταβλητή ανταμοιβή», παραδέχεται πάντως πως δεν υπάρχει τρόπος να προβλέπεις από την αρχή το αποτέλεσμα μιας δράσης. Η έκπληξη παραμένει λέει αποφασιστικής σημασίας για να μη μειώνεται το ενδιαφέρον μας, αποδίδοντας σε αυτό το «σύστημα των μεταβλητών ανταμοιβών» το γεγονός ότι κάποιες φορές επιμένουμε σε καλές μεν συμπεριφορές, πλην όμως βαρετές.

«Ο μόνος τρόπος να κατακτήσεις την επιτυχία είναι μέσω του να είσαι ατέλειωτα γοητευμένος με το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά», καταλήγει, «οι επαγγελματίες επιμένουν στο πρόγραμμά τους, οι ερασιτέχνες αφήνουν τη ζωή να τους παρασύρει»…