Σε έξι έως 12 μήνες βλέπει ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να ξεκαθαρίζει η κατάστασή του, μέσω της διπλωματίας ή μετά από κάποιο αναπάντεχο γεγονός, όπως είπε σε συνέντευξή που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τηλεοπτικό δίκτυο του Ισημερινού.

«Πιστεύω πως θα επιλυθεί σε έξι ή δώδεκα μήνες, αυτό έχω υπολογίσει», δήλωσε ο 41χρονος Αυστραλός προς το τηλεοπτικό κανάλι Gama, που του πήρε συνέντευξη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατοικεί από τις 19 Ιουνίου, για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία, καθώς και την πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

«Η κατάσταση θα επιλυθεί δια της διπλωματίας ή με ένα αναπάντεχο γεγονός στον κόσμο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όπως ένας πόλεμος της δύσης εναντίον του Ιράν, η εκλογή (προέδρου) στις ΗΠΑ και η παύση των διώξεων από την πλευρά της σουηδικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ, στον οποίο το Κίτο χορήγησε πολιτικό άσυλο στις 16 Αυγούστου, διώκεται στη Σουηδία για σεξουαλικά αδικήματα τα οποία αρνείται ότι έχει διαπράξει. Ο Ισημερινός ζητάει από τη Βρετανία να επιτρέψει στον Ασάνζ να βγει ελεύθερα από τη χώρα.

Ο Ασάνζ δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι είναι περιορισμένος μέσα στην πρεσβεία, θα «συνεχίσει τον αγώνα» και υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι μόνο δίωξη ενός ατόμου, αλλά και μιας οργάνωσης».