Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ιρλανδία με επίκεντρο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή της χώρας.

Στο δημοψήφισμα του Μαΐου, οι Ιρλανδοί ψήφισαν υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των αμβλώσεων και ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες από τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτό που δημιουργεί πολεμικό κλίμα είναι η πρόβλεψη να επιτρέπεται μεν η άμβλωση μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης, στην περίπτωση σημαντικής γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου ή κινδύνου για τη σωματική ή την ψυχική υγεία της μητέρας, αλλά να επιβάλλεται σε όποιον γιατρό δεν επιθυμεί να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή να παραπέμπουν την έγκυο σε άλλο συνάδελφό του.

Ο νόμος λέει ουσιαστικά πως όποιος γιατρός δεν επιθυμεί να αναλάβει μία άμβλωση μπορεί, χειρουργικά ή με φάρμακα, μπορεί να το κάνει αλλά θα πρέπει να παραπέμπει τη γυναίκα που τον επισκέφτηκε για τον σκοπό αυτό σε άλλο γιατρό, ο οποίος θα προχωρήσει τη διαδικασία.

Οι γιατροί που είναι αντίθετοι με τις αμβλώσεις επιχειρούν να πείσουν την κυβέρνηση να αφαιρεθεί από τη νομοθεσία η υποχρέωση αυτή. Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης «Doctors for Freedom of Conscience» είναι πολλές εκατοντάδες οι γιατροί που δεν επιθυμούν να στέλνουν τις εγκύους σε άλλο συνάδελφό τους.

«Δεν θέλουμε να αντικρούσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητούμε απλώς την ελευθερία να ακούσουμε τη συνείδησή μας στην πιο αληθινή μορφή της» εξήγησε στο BBC. «Η άμβλωση είναι ο τερματισμός μίας ανθρώπινης ζωής κι εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή με κανέναν τρόπο. Θέλουμε να συνεχίζουμε να δίνουμε φροντίδα σε όλες τις μητέρες και τα παιδιά τους».

Ο νόμος πρέπει τώρα να περάσει από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και τη Γερουσία πριν εφαρμοστεί επισήμως.