Με τη συνάντηση των αρμοδίων για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργών και υφυπουργών, στις 30 Αυγούστου στη Λευκωσία, η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εισέρχεται στον τρίτο μήνα των δραστηριοτήτων της. Η συνάντηση της 30ης Αυγούστου θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της προεδρίας Κώστα Γενάρη, η συνάντηση κρίνεται «ως ιδιαιτέρως σημαντική για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, που αποτελεί στόχο της E.E. με βάση και την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Σεπτέμβρης γενικά θα είναι και ο πιο βαρυφορτωμένος μήνας, από πλευράς άτυπων συναντήσεων υπουργών στη Κύπρο, αφού θα γίνουν 6 συνολικά συναντήσεις υπουργών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι άτυπες συναντήσεις σχετίζονται και με τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο και περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των άλλων μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι η οικονομική κρίση, που καθορίζουν τη διεθνή ατζέντα αυτή την περίοδο.

Οπωσδήποτε, σημείωσε ο κ. Γενάρης, ξεχωρίζει, λόγω και της κρίσης στη Συρία, η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (γνωστή και ως GYMNICH) στην παρουσία της Βαρόνης Κάθριν ‘Αστον, Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που θα γίνει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσλαμβάνουν και οι άτυπες συναντήσεις των υπουργών της Ευρωζώνης και των υπουργών ECOFIN, στα μέσα Σεπτεμβρίου, τις οποίες θα απασχολήσουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν επίσης οι ‘Ατυπες συναντήσεις των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, των υπουργών Ενέργειας, των υπουργών Αθλητισμού και των υπουργών ‘Αμυνας.

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί, επίσης, Διακοινοβουλευτικό Συνέδριο για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Στις Βρυξέλλες, οι εργασίες θα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς, με πληθώρα συναντήσεων των Ομάδων Εργασίας όπου προεδρεύει η Κύπρος και της COREPER 1 και 2.

Επίσης, το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν τρεις επίσημες σύνοδοι του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες – Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Γενικών Υποθέσεων και Γεωργίας και Αλιείας, με σημαντικά θέματα στις ημερήσιες διατάξεις τους όπως, μεταξύ άλλων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική αντίστοιχα.

Η κυπριακή προεδρία θα συνεχίσει τον ενεργό της ρόλο, της εκπροσώπησης του Συμβουλίου στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις έντονες επαφές της με το Ευρωκοινοβούλιο σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτά, θα εκπροσωπήσει το Συμβούλιο, ως είθισται και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο.