Σε σχολείο στο Σκούταρι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ψήφισε, όπως πάντα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σήμερα διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Ψήφισε με τη σύζυγό του Εμινέ, ενώ στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ, που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα. «Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια» πρόσθεσε.

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός. «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Muharrem Ince, the presidential candidate of Turkey's main opposition Republican People's Party, or CHP, casts his ballot for Turkey's elections at a polling station in Yalova, northwestern Turkey, Sunday, June 24, 2018. Turkish voters are voting Sunday in a historic double election for the presidency and parliament. (AP Photo)

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης και πρόσθεσε: «Σήμερα εκλεγούμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».

Την ίδια ώρα ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι. Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε: «Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».

Kemal Kilicdaroglu, main opposition Republican People's Party leader, speaks to journalists after he cast his ballot at a primary school in Ankara, Turkey, Sunday, June 24, 2018. Polls opened Sunday for Turkey's high-stakes presidential and parliamentary elections, which could consolidate President Recep Tayyip Erdogan's hold on power or curtail his vast political ambition. (AP Photo/Ali Unal)

Στις 12:00 το μεσημέρι ψήφισε επίσης στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο. Πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.