Συμφωνία για την ίδρυση της Συμμαχίας του Ειρηνικού, με στόχο την βελτίωση της συνεργασίας τους στο πεδίο του εμπορίου υπέγραψαν η Χιλή, το Περού, η Κολομβία και το Μεξικό.

«Από τα ύψη του Παρανάλ, στην πιο άνυδρη έρημο του κόσμου και κάτω από τον πιο ανέφελο ουρανό, υπογράψαμε μια συμφωνία με την οποία γεννάται η Συμμαχία του Ειρηνικού», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ο Πινιέρα συναντήθηκε με τους προέδρους του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, του Περού, Ογιάντα Ουμάλα και της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, στην έρημο Ατακάμα.

Στη Συμμαχία ζήτησε να ενταχθεί και η Κόστα Ρίκα, με την πρόεδρο Λάουρα Τσιντσίγια να παρίσταται στη συνάντηση, όπως και ο πρόεδρος του Παναμά και άλλοι ως παρατηρητές-συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ και του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος.

Η δημιουργία της νέας συμμαχίας, σε μια αγορά 215 και πλέον εκατ. καταναλωτών και με συνδυαστικό ΑΕΠ μεγαλύτερο από τα 2 τρισ. δολάρια, είχε προταθεί πέρυσι στη Λίμα από τον πρώην πρόεδρο του Περού Άλαν Γκαρσία, υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε λίγο καιρό, καταφέραμε να προχωρήσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χιλιανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια «βαθιά ολοκλήρωση» ανάμεσα στις χώρες της Συμμαχίας, η οποία θα «πάει πολύ πιο πέρα από το εμπόριο και θα επεκταθεί στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».

Ο Καλδερόν μίλησε για «αξιοσημείωτη προοπτική», ενώ ο Σάντος χαρακτήρισε τη συμφωνία «την πιο σημαντική διαδικασία ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική». Ο Ουμάλα σημείωσε ότι η νέα συμμαχία δεν έχει στόχο να «παραγκωνίσει άλλες δομές ολοκλήρωσης», όπως η Κοινότητα των Άνδεων ή η Λατινοαμερικάνικη Ένωση (Unasur).