Ολλανδικό δικαστήριο ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποσαφηνίσει ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς των Βρετανών εκπατρισμένων που ανησυχούν ότι μετά τo Brexit θα χάσουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα ως πολίτες της ΕΕ.

«Παραπέμπουμε τα ερωτήματα στο ΔΕΕ» ανέφερε ο δικαστής Φλόρις Μπάκελς, στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο του Άμστερνταμ, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για περίπου 1 εκατομμύριο Βρετανούς που σήμερα ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Δύο ερωτήματα θα σταλούν στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, όπως ανέφερε ο δικηγόρος των πέντε Βρετανών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ολλανδία και είχαν προσφύγει στην ολλανδική δικαιοσύνη.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι απολαμβάνουν δικαιώματα ως Ευρωπαίοι πολίτες και όχι απλώς ως πολίτες μιας χώρας-μέλους της Ένωσης.

«Το Brexit σημαίνει ότι οι Βρετανοί χάνουν αυτομάτως την ευρωπαϊκή ταυτότητά τους ή διατηρούν τα δικαιώματά τους; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις»; συνέχισε ο δικηγόρος Κρίστιαν Άλμπερντιγκ Τάιμ, περιγράφοντας τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει το ΔΕΕ.

Ο Στίβεν Χάιτον, ένας από τους πέντε Βρετανούς, είπε ότι ζητούν διευκρινίσεις για το «τι ακριβώς σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος πολίτης. Είμαι συγκλονισμένος και υπερευχαριστημένος από αυτήν την απόφαση. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αποτελεί παρά μόνο το πρώτο βήμα μέχρι να αποσαφηνιστεί οριστικά το καθεστώς μας», είπε.

Ο δικαστής Μπάκελς έδωσε στους δικηγόρους περιθώριο μίας εβδομάδας προκειμένου να σχολιάσουν την απόφασή του και να προσθέσουν και άλλα προκαταρκτικά ερωτήματα, αν το επιθυμούν.