Δύο μέρες μακριά από το κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς οι βουλευτές και ο Λευκός Οίκος δεν καταλήγουν σε συμφωνία για το θέμα της μετανάστευσης.

Η προθεσμία για το Κογκρέσο λήγει την Παρασκευή, για να περάσει μεταβατικό μέτρο που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση έως τον επόμενο μήνα.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν το νομοσχέδιο να περιλάβει και την προστασία των παιδιών μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Οι ελπίδες για διακομματική συμφωνία εξανεμίζονται, όπως σημειώνει το BBC, μετά την έκφραση του Ντόναλντ Τραμπ για «χώρες- απόπατους» από τις οποίες προέρχονται.

Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, ούτε οι Δημοκρατικοί θέλουν να επιβαρυνθούν με την ευθύνη του ομοσπονδιακού μπλακ άουτ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να πείσουν τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν περιλαμβάνοντας την παράταση του Children’s Health Insurance Program (Chip) για έξι χρόνια. Το λεγόμενο Chip, που παρέχει υπηρεσίες υγείας σε εννέα εκατομμύρια παιδιά, είναι στις πρώτες θέσεις των προσδοκιών των Δημοκρατικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να ψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο. Εφόσον περάσει θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία. Χρειάζονται όμως και μερικές ψήφοι Δημοκρατικών για να περάσει ενόψει του deadline της Παρασκευής.

Ωστόσο η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις και εντός του κόμματός τους. Από αυτή την πλευρά ελπίζουν να λειτουργήσει υπέρ η πρόβλεψη για ακύρωση της φορολογίας στα ακριβά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους θέλουν στο νομοσχέδιο να περιληφθεί πρόβλεψη για προστασία περίπου 700.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών που μπήκαν στη χ ώρα στην παιδική τους ηλικία και αποκαλούνται «Dreamers».

Ο Τραμπ τερμάτισε πέρσι τη λεγόμενη Daca – Deferred Action for Childhood Arrivals, πρόγραμμα που επέτρεπε στους Dreamers να μείνουν στις ΗΠΑ. Έδωσε δε προθεσμία έως τις 5 Μαρτίου στο Κογκρέσο να βρει μια λύση.

Οι συνομιλίες φαίνονταν ελπιδοφόρες μέχρι που ο Τραμπ τις τίναξε στον αέρα με τη φράση «ώρες- απόπατοι». Αν και τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και βουλευτές είχαν διαξιφισμούς σχετικά με το ποιος είπε τι, οι προοπτικές τις συμφωνίας εξανεμίστηκαν.