Λίγες ώρες πριν γίνει επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, είχε φτάσει στη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί.

Δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα ή ζημιές από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου Amaq, αλλά και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έγραψαν στο Twitter ότι «είχαν στόχο το αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις».

Η επίσκεψη του Μάτις στην Καμπούλ γίνεται μετά την ανακοίνωση, από τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νέας στρατηγικής για το Αφγανιστάν. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να ενισχυθεί η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν κερδίσει έδαφος καθώς επιχειρούν να επαναφέρουν τον ισλαμικό νόμο στη χώρα.

Ο Μάτις έχει πει πως οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, για να βοηθήσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που μάχονται τους Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες ομάδες.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 8.400 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, οι περισσότεροι σε ρόλο συμβούλου προς τις αφγανικές δυνάμεις. Κάποιοι ωστόσο εμπλέκονται και στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν.