Η νέα κλιμάκωση της βίας στην πολιτεία Ραχίν είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν περάσει τις τρεις τελευταίες ημέρες από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υπηρεσίες του ΟΗΕ στους καταυλισμούς υποδοχής εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.000 “νεοαφιχθέντες”», δήλωσε ο Τζόσεφ Τριπούρα, εκπρόσωπος της UNHCR. «Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες συγκρούσεις, η πλειονότητά τους αντάρτες, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως και άμαχοι.

Οι συνοριοφύλακες του Μπανγκλαντές προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, με αξιωματούχους να δηλώνουν στο Reuters ότι έχουν στείλει πίσω στην πατρίδα τους περίπου 550 Ροχίνγκια από χθες Δευτέρα, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τους επιτρέψουν να εισέλθουν στη χώρα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες είναι άρρωστοι και τουλάχιστον έξι πέθαναν αφού κατάφεραν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές, όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία αρωγής, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί ασθενείς ή τραυματίες δεν ζητούν βοήθεια καθώς φοβούνται ότι αν τους εντοπίσουν, θα τους στείλουν πίσω στη Μιανμάρ.

ΜΙΑΝΜΑΡ

Ο Γκουτέρες από την πλευρά του δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην Πολιτεία Ραχίν.

Οι αρχές της Μιανμάρ θα πρέπει «να φροντίσουν για την ασφάλεια όσων έχουν ανάγκη και να τους παράσχουν βοήθεια», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

AP_17241109057098

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητες τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.