Ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, ασχολείται από σήμερα κιόλας με τη συγκρότηση του κυβέρνησής του για να αντιμετωπίσει την μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και σε μία βαθιά διχασμένη χώρα.

Ο Τύπος υπογραμμίζει τη δυσκολία των ημερών που έρχονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, πρόκειται για μία «υπό πίεσιν» νίκη, ενώ το μεγάλο ποσοστό αποχής, παρά την απειλή της άκρας δεξιάς, αποτεί ήδη ένδειξη χαμηλού δείκτη ικανοποίησης για τον νέο πρόεδρο.

Η εφημερίδα Le Figaro βλέπει από την πλευρά της μία περιορισμένη νίκη, με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 1969 και την διασπορά σε τέσσερα μπλοκ του εκλογικού σώματος. Η συντηρητική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες βουλευτικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που θα γίνει στα 39 του χρόνια ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει λευκή επιταγή από τους ψηφοφόρους, παρά το μεγάλο ποσοστό του (66%) απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν που καταγράφει ωστόσο, με 34%, ιστορικό σκορ, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανάμεσα στην αποχή του 24,95% και τον αριθμό ρεκόρ των λευκών και των άκυρων που ξεπέρασαν κατά τι τα 4 εκατομμύρια, πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους αρνήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την Μαρίν Λεπέν.

«Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά των διαιρέσεων που μας καταστρέφουν», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην αυλή του Λούβρου στο Παρίσι, τονίζοντας ότι «άκουσε » την οργή εκείνων που ψήφισαν την αντίπαλό του.

Τρία μεγάλα θέματα έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν: την καταπολέμηση της ενδημικής ανεργίας που βρίσκεται στο 10%, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την αναζωογόνηση μίας αποδυναμωμένης Ευρώπης.

Τις επόμενες ημέρες ο Μακρόν θα αποκαλύψει το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησής του πριν εκκινήσει για την αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του: εκτεταμένη μεταρρύθμιση του κώδικα απασχόλησης, περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Χθες, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ζήτησε από τους γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν «μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία για την αλλαγή».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν Εμπρός! (En Marche!), θα εξασφάλιζε σήμερα το 24%-26% των ψήφων, μπροστά από την γαλλική δεξιά (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%-22%), την ριζοσπαστική αριστερά (13%-15%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (8%-9%) στις βουλευτικές εκλογές.

Μετά τον αποκλεισμό τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχουν ήδη αρχίσει την ανασύνταξή τους για να πάρουν την εκδίκησή τους.

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εξασφάλισε το 19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε επίσης τους Γάλλους να ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές για να αντιταχθούν στο «νέο προεδρικό μονάρχη».

Μετά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιστορικό σκορ του κόμματός της.

Αυτή που παρουσιάσθηκε ως «η υποψήφια του λαού», ήλπιζε ότι θα παρασυρθεί από το ίδιο κύμα που έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην πόρτα της εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά απογοητεύτηκε.

Υποσχέθηκε «ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου γύρω από τη διαίρεση ανάμεσα σε πατριώτες και υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης».

Το Παρίσι, η κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική γαλλική μητρόπολη, έδωσε τον Εμανουέλ Μακρόν το 90% των ψήφων.

Γιος γιατρών, με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, απόφοιτος των σχολών της γαλλικής ελίτ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μία πενταετή θητεία στη ηγεσία μίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, πυρηνικής δύναμης, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ατμομηχανής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.