Η οικογένεια του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σαρίφ, του Παλαιστινίου ο οποίος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατιώτη Εζόρ Αζάρια, κατήγγειλε σήμερα μια «παρωδία δίκης» μετά την καταδίκη από τη στρατιωτική δικαιοσύνη ενός Γαλλο-ισραηλινού λοχία σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν από την πλευρά τους συγκλονισμένες για την πολύ μικρή, σύμφωνα με τις ίδιες, διάρκεια της ποινής και θορυβημένες από τις εκκλήσεις εκ μέρους επιφανών Ισραηλινών να δοθεί χάρη στον στρατιωτικό.

Ο Γιούσρι αλ-Σαρίφ, o πατέρας του 21χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2016 ενώ κείτoνταν στο έδαφος μετά την επίθεση με μαχαίρι που είχε πραγματοποιήσει εναντίον στρατιωτών και αφού είχε τραυματιστεί από τις σφαίρες τους, κατήγγειλε μια «βάρβαρη» δολοφονία.

is2

«Ήταν μήπως ζώο για να τον σκοτώσουν έτσι, μ’ αυτόν τον βάρβαρο τρόπο; Δεν ήταν ζώο. Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα, ακριβώς όπως», ο Ελόρ Αζάρια, είπε ο Γιούσρι αλ-Σαρίφ κάτω από μια αφίσα για τον «μάρτυρα» Άμπντελ Φάταχ.

Δίπλα του, ο Φάτχι, ο θείος του νεκρού Παλαιστινίου, έκανε λόγο για «παρωδία δίκης».

«Είδαμε τον ισραηλινό στρατιώτη να εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου χαμογελώντας, ενώ όλη η οικογένειά του τον υποδεχόταν, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον», είπε από το σαλόνι ενός φτωχού σπιτιού στη Χεβρώνα, μια μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

is3

Η ποινή που του επιβλήθηκε «δεν αντανακλά τη βαρύτητα των γεγονότων», συμφώνησε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Αποφαινόμενοι ότι ο Ελόρ Αζάρια ήταν ένοχος στις αρχές Ιανουαρίου, οι δικαστές άφησαν να γεννηθεί «μια αχτίδα ελπίδας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι υπόλογες όταν σκοτώνουν παράνομα», όμως έστειλαν ένα «επικίνδυνο σήμα λέγοντας πως οι δράστες σοβαρών πράξεων κατά των Παλαιστινίων προστατεύονται από το σύστημα», σύμφωνα με την οργάνωση.

is4

Ο Χάσαν Τζαμπάριν, ο οποίος διευθύνει την Αντάλαχ, μια αραβοϊσραηλινή ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτίμησε πως η δίκη αυτή ήταν «ασυνήθιστη λόγω των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί», ανάμεσά τους και εκείνης της ανθρωποκτονίας, αλλά «καθόλου ασυνήθιστη λόγω της ελάχιστης ποινής που αντανακλά τη γενική ατιμωρησία την οποία απολαμβάνουν τα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων που κατηγορούνται ή ακόμη και καταδικάζονται για εγκλήματα εναντίον Παλαιστινίων».

«Το να στέλνεις τον Ελόρ Αζάρια στη φυλακή για το έγκλημα το οποίο διέπραξε είναι ένα σημαντικό μήνυμα όσον αφορά τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης βίας», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). «Όμως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έπρεπε επίσης να καταδικάσουν τη ρητορική του πυροβολώ-για να-σκοτώσω που πολλοί ανάμεσά τους έχουν προωθήσει, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει απειλή άμεσου θανάτου». Η απονομή χάρης στον Ελορ Αζάρια ή η μείωση της ποινής του «το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ενθαρρύνει την ατιμωρησία», σύμφωνα με την οργάνωση.