Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, το ιταλικό δημοψήφισμα και η παραίτηση Ρέντσι μονοπωλούν το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου.

Ανακουφισμένη από την νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά πλημμυρίδα», εμφανίζεται στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα De Standaard. Από την άλλη απαισιόδοξη και ανήσυχη για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζεται στο κύριο άρθρο της η De Morgen. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν μια «πρόσκαιρη» μόνο «ανάπαυλα» στην επέλαση των ακροδεξιών/λαϊκιστών στην Ευρώπη, καθώς, όπως εκτιμά, τα προβλήματα της ΕΕ έχουν δομικό χαρακτήρα και η δυσαρέσκεια και η δυσπιστία των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα εντείνεται αντί να υποχωρεί.

Επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του θεσμού των δημοψηφισμάτων εκφράζει η De Standaard στο κύριο άρθρο της. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν σε λύσεις, αλλά αντίθετα περιπλέκουν τα πράγματα επιτείνοντας εντέλει τη σύγχυση. Το συμπέρασμα (και η ελπίδα) της εφημερίδας είναι ότι η βελγική πολιτική ηγεσία θα αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τα ‘παθήματα’ των Βρετανών και των Ιταλών και δεν πρόκειται να καταφύγει εύκολα σε δημοψηφίσματα για θέματα μείζονος σημασίας.

«Ο Ρεντσι παραιτείται, η ευρωζώνη στα πρόθυρα νέας κρίσης», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας L’ Echo.

Την εκτίμηση ότι τυχόν πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, λόγω της επικράτησης του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για ολόκληρη την ευρωζώνη και μεταξύ άλλων, να βλάψει την Ελλάδα, διατυπώνει εξάλλου η De Tijd σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Η ιταλική θύελλα μπορεί να επηρεάσει όλη την ευρωζώνη».

Επισημαίνεται ειδικότερα πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων και των τοκοχρεολυσίων, βρίσκονται κι αυτά «προ των πυλών».