Συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε το πρωί η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Η συνάντηση έγινε πριν από τη σημερινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η κ. Νούλαντ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Νούλαντ δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος την χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των επαφών της κ. Νούλαντ είναι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Το πρόγραμμα της Αμερικανίδας υφυπουργού παραπέμπει σε διαβουλεύσεις «επί του εδάφους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και τα οποία, η Αμερική θέλει να δει ότι υπάρχει πρόοδος».

Ο αμερικανικός παράγοντας δεν παρενέβη επισήμως προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη και η πρόταση-βολιδοσκόπηση για δυο βάσεις (μία ελληνική και μία τουρκική) στην Κύπρο, σκοντάφτει σθεναρά στις «κόκκινες γραμμές» Κύπρου-Ελλάδας. Εν τούτοις υπάρχει η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», όπως δήλωσε αρμόδια πηγή εκ μέρους των ΗΠΑ, που θέλουν να δουν πρόοδο.