Το σχέδιο δράσης για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της 55ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας από σήμερα ως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο δράσης, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα 432 πυρηνικά εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, το οποίο πρέπει να επικυρώσουν τα 151 μέλη της Υπηρεσίας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού και το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, μετά από πίεση των ΗΠΑ και της Κίνας, επικρίθηκε έντονα από τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον πιέζει την ΙΑΕΑ να δώσει περισσότερες πληροφορίες, απαντώντας στην αυξανόμενη ανησυχία της για τον ενδεχόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με την δικαιολογία ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, οι ειδικοί της ΙΑΕΑ έχουν επισκεφτεί περισσότερες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ό,τι συνήθως.

Στην ατζέντα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρεια Κορέας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν να επαναλάβει τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ και της Συρίας, η οποία δήλωσε έτοιμη για πλήρη συνεργασία.