Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για καταχρήσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη για την ανακατάληψη της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να φέρει προ των ευθυνών τους τις ένοπλες δυνάμεις της και να τις ελέγχει, αν θέλει να διεκδικήσει ένα ηθικό πλεονέκτημα στον αγώνα της κατά του IΚ», δήλωσε ο Τζο Στορκ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του HRW.

Οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν από τις 23 Μαΐου μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της σουνιτικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από τη Βαγδάτη και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μετά τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Στορκ, «είναι πλέον καιρός οι ιρακινές αρχές” να απαλλαγούν από κατηγορίες που βαρύνουν τις κυβερνητικές δυνάμεις τους για “επανειλημμένες καταχρήσεις εναντίον αμάχων».

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων, κυρίως της αστυνομίας, του στρατού και της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας, όπως και των παραστρατιωτικών δυνάμεων Χασντ αλ-Τσάαμπι υπό σιίτες πολιτοφύλακες, μετέχουν στην επιχείρηση στη Φαλούτζα.

Το HRW αναφέρει ενδεικτικά ότι 17 άνθρωποι εκτελέστηκαν από την αστυνομία και την Χασντ, την ώρα που απομακρύνονταν από την περιοχή για να γλιτώσουν από τις μάχες στο Σιτζρ, βορειοανατολικά της Φαλούτζα. Η ΜΚΟ αναφέρει ότι πήρε συνεντεύξεις που επιβεβαιώνουν την πληροφορία αυτή.

Η ΜΚΟ μιλά επίσης για άμαχους που μαχαιρώθηκαν θανάσιμα και για άλλους που σέρνονταν από οχήματα μέχρι να πεθάνουν στην περιοχή Σακλαουίγια, βορειοδυτικά της Φαλούτζα.

Ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να διεξαγάγει έρευνα για τις καταχρήσεις και να διώξει τους δράστες.

Το HRW ανησυχεί επίσης μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ εμπόδιζε τους άμαχους να φύγουν από τις περιοχές που ελέγχει, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους.

Ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, η πρώτη σιιτική θρησκευτική αρχή στο Ιράκ, εξέδωσε οδηγίες συμπεριφοράς προς τις δυνάμεις που πολεμούν το ΙΚ, ώστε να μειωθούν οι καταχρήσεις.