Να εξουσιοδοτήσει την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη η οποία επιχειρεί στα ανοικτά της Λιβύης να εφαρμόζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή, κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μογκερίνι προέτρεψε τα κράτη μέλη του να υιοθετήσουν μια απόφαση—για την οποία διεξάγεται συζήτηση στο ΣΑ αυτή τη στιγμή—με την οποία θα «εξουσιοδοτηθεί η ναυτική επιχείρηση Σοφία να εφαρμόζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

«Ελπίζω ότι το Συμβούλιο θα κάνει για άλλη μια φορά τη σωστή επιλογή», υιοθετώντας το κείμενο του σχεδίου απόφασης το οποίο επεκτείνει την εντολή της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Σοφία, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο απόφασης, το οποίο καταρτίστηκε κυρίως από τη Γαλλία και τη Βρετανία, διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου που θα το συζητήσουν και θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία μέσα στις επόμενες ώρες.

Εφόσον το σχέδιο ψηφίσματος εγκριθεί, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν στο εξής να αναχαιτίζουν στα ανοικτά πλοία τα οποία υποπτεύονται ότι μεταφέρουν όπλα προς τη Λιβύη, χωρίς να ζητούν την έγκριση των χωρών υπό τη σημαία των οποίων πλέουν.

Η μεγαλύτερη ποσότητα των όπλων που φθάνουν στη Λιβύη δεν προορίζονται για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά την αντίπαλή της στα ανατολικά ή διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Προς το παρόν η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή δρα αποκλειστικά στα διεθνή ύδατα. Για να επεκταθεί η δράση της στα λιβυκά χωρικά ύδατα απαιτείται η έγκριση των λιβυκών αρχών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν κατέστησε σαφές μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η χώρα του «δεν αντιτίθεται» σε αυτό το σχέδιο απόφασης, αλλά «έχει ανησυχίες» για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί. Η Μόσχα, εξήγησε, επιθυμεί να λάβει εγγυήσεις ότι ο ΟΗΕ δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παίρνει «το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς» στη Λιβύη.

«Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να εγκατασταθούν ικανές αρχές στη Λιβύη», πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την εξουσία της και δεν έχει ακόμη λάβει καν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.