Να μην επικυρώσει νέα συνθήκη έκδοσης με την Πιονγκγιάνγκ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι πολίτες της Βόρειας Κορέας που επιδιώκουν να τους δοθεί άσυλο στη Ρωσία μπορεί να υποχρεωθούν να επιστρέψουν πίσω και να τιμωρηθούν σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ζήτησε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα Μαρζούκι Ντάρουσμαν από τη Μόσχα.

Περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες εργάζονται ως απλοί εργάτες στη Ρωσία και ορισμένοι από αυτούς παραμένουν στη χώρα αυτή και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους επιδιώκοντας να τους χορηγηθεί άσυλο, δήλωσε ο Μαρζούκι.

Η συνθήκη αυτή έκδοσης που υπεγράφη στη Μόσχα στις 2 Φεβρουαρίου προβλέπει τη μεταγωγή και επανεισδοχή των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει «παράνομα» τη χώρα τους ή διαμένουν «παράνομα» στο εξωτερικό, διευκρίνισε ο Μαρζούκι.

«Δεδομένης της πρακτικής της ΛΔΚ να στέλνει εργάτες στη Ρωσία, οι οποίοι συχνά εργάζονται υπό συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της σκλαβιάς, εκφράζονται φόβοι ότι μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συλληφθούν και να επαναπατριστούν εργάτες που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο», αναφέρει ο Ντάρουσμαν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Πολίτες που επαναπατρίζονται δια της βίας στη Βόρεια Κορέα υφίστανται συχνά βασανιστήρια, κρατούνται αυθαίρετα ή εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες, υποβάλλονται δια της βίας σε άμβλωση ή υφίστανται σεξουαλική βία, σημείωσε ο ίδιος, επικαλούμενος τα πορίσματα έρευνας του ΟΗΕ του 2014.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορείται από ερευνητές του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ντάρουσμαν, για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και για ναζιστικού τύπου ωμότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Ντάρουσμαν ζητεί στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ να γνωστοποιήσει επισήμως στον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν ότι μπορεί να διεξαχθεί έρευνα εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της και αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Σου Γιονγκ αναμένεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την 1η Μαρτίου.

Το 47μελές Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει για έναν μήνα από τη Δευτέρα, αναμένεται να διεξαγάγει συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα και την έκθεση του Ντάρουσμαν στις 14 Μαρτίου. Η Ιαπωνία και η ΕΕ καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με το οποίο θα μείνει στο προσκήνιο το θέμα αυτό της Βόρειας Κορέας και θα ανανεωθεί η θητεία του ειδικού εισηγητή, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.