Ένας νεαρός 17 ετών και η βιντεοκάμερα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, απασχολούν τη νορβηγική αστυνομία, όσον αφορά την επίθεση που εξαπέλυσε ο μακελάρης στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας.

Οι έρευνες της αστυνομίας, έχουν ως πρώτο στόχο την εύρεση της βιντεοκάμερας του Μπρέιβικ, με την οποία ενδέχεται να μαγνητοσκόπησε το μακελειό της 22ας Ιουλίου. Η βιντεοκάμερα «είναι κάτι που αναφέρεται στις ανακρίσεις του και στο μανιφέστο, που ανέβασε στο διαδίκτυο, λίγο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του», δήλωσε ο εισαγγελέας, Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι.

Οι δηλώσεις αυτές του εισαγγελέα, γίνονται την ώρα που αρκετά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, βάσει ανώνυμων μαρτυριών όσων γλίτωσαν από το μακελειό στο νησί Ουτόγια, ότι ο Μπρέιβικ μαγνητοσκόπησε τις πράξεις του. Στο μανιφέστο του μάλιστα ο δράστης της διπλής επίθεσης, προτείνει στους αναγνώστες του να χρησιμοποιήσουν μία ψηφιακή κάμερα AEE P80, «για να καταγράψουν την επιχείρησή τους».

Μάλιστα προσθέτει ότι είναι βολικό να στείλει κανείς την κάρτα μνήμης με το ταχυδρομείο σε κάποια εφημερίδα. Μέχρι τώρα καμία εφημερίδα δεν έχει ανακοινώσει ότι έχει λάβει ένα ανάλογο βίντεο από τον Μπρέιβικ.

Ο 17χρονος, Άνζορ Ντζουκάεφ, που γλίτωσε από την επίθεση του Μπρέιβικ, κρατήθηκε σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα από την αστυνομία, καθώς τον θεωρούσαν ύποπτο. Όλο το διάστημα των 17 ωρών που ο νεαρός κρατούνταν από την αστυνομία η οικογένειά του δεν είχε νέα του και θεωρούσε ότι ήταν νεκρός από την επίθεση του μακελάρη.

«Πίστευα ότι ήταν τρελοί που νόμιζαν ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο νεαρός που κατάγεται από την Τσετσενία. Ο Ντζουκάεφ πέρασε τη νύχτα της 22ας προς την 23 Ιουλίου σε ένα κελί λίγα μέτρα μακριά από τον Μπρέιβικ, καθώς η αστυνομία υποπτευόταν ότι είναι συνεργός του.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε τον Ντζουκάεφ εκτιμώντας ότι ο νεαρός είχε περίεργη συμπεριφορά και ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει με επαρκή τρόπο την ταυτότητά του. Ο Ντζουκάεφ εξήγησε ότι η «παρεκκλίνουσα», όπως την χαρακτήρισε η αστυνομία, συμπεριφορά του οφείλεται στις εμπειρίες του από την Τσετσενία.

Τελικά, ο Ντζουκάεφ αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου και μόλις τότε κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του η οποία τον αναζητούσε στα νοσοκομεία.