Η Γαλλία πρόκειται να αποσύρει για συντήρηση το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle από την αποστολή της επιβολής της απαγόρευσης πτήσεων και της προστασίας των αμάχων στη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα Var Matin.

Η Γαλλία θα μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου Rafale από το αεροπλανοφόρο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής, στη βάση του NATO στη Σικελία, προς το παρόν. Ο Λονγκέ δεν διευκρίνισε εάν το Σαρλ ντε Γκολ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στην αποστολή μετά τις εργασίες συντήρησης.

«Είμαστε σε μια διαδικασία αναδιάταξης των πόρων μας ώστε να υποστηρίξουμε την αποστολή του NATO ως το τέλος», είπε ο Λονγκέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με 1.900 άνδρες πλήρωμα, το οποίο συμβάλλει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη από τον Μάρτιο και βρισκόταν στη θάλασσα για αρκετούς μήνες πριν από αυτό, θα παραμείνει σε υπηρεσία έως την 10η Αυγούστου και θα ελλιμενιστεί στην Τουλόν την 15η Αυγούστου για τεχνικούς ελέγχους, εργασίες και για να αναπαυθεί το πλήρωμά του.

Ο Λονγκέ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα πριν από την επίσκεψή του σε μια ναυτική βάση στις ακτές της Γαλλίας στην Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε ότι δεν θα μειωθεί η ένταση των γαλλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, όπου το Παρίσι είχε εξ αρχής ηγετικό ρόλο.

«Ο Καντάφι δεν πρέπει να περιμένει ότι θα υπάρξει ανάπαυλα» στους βομβαρδισμούς, τόνισε ο Λονγκέ. «Η Γαλλία, που διεξάγει το εν τέταρτον των πτήσεων και το εν τρίτον των αεροπορικών επιδρομών, θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο».

Γαλλία και Βρετανία επωμίζονται την μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το κόστος της επιχείρησης του NATO, η οποία στοιχίζει στη Γαλλία 1,2 εκατ. ευρώ την ημέρα, κατά εκτιμήσεις.

Γαλλικά μαχητικά βρίσκονται επίσης στην Κρήτη, ενώ γαλλικά αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις από βάσεις στη Γαλλία.