Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή των «ανταποδοτικών δασμών» έως την 1η Αυγούστου, αφού σύμβουλοί του –συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ– του είπαν ότι θα μπορούσε να πετύχει εμπορικές συμφωνίες σε βάθος χρόνου.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως ο Μπέσεντ, θεωρούσαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι σημειωνόταν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες με αρκετούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησίαζε η αρχική προθεσμία της 9ης Ιουλίου που είχε δώσει ο Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τη Δευτέρα να επεκτείνει την προθεσμία κατά τρεις εβδομάδες και να στείλει επιστολές σε χώρες προειδοποιώντας για τους δασμούς που θα ισχύσουν τότε.
Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ συζητούσε με συμβούλους του αν θα έπρεπε να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς ή να στείλει επιστολές χωρίς ημερομηνία, απλώς δηλώνοντας τα νέα ποσοστά δασμών.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει δημόσια ότι σκεφτόταν να απομακρυνθεί από τη λογική της επίτευξης συμφωνιών για την αποφυγή δασμών. Ωστόσο, άλλαξε γνώμη όταν ο Μπέσεντ του είπε ότι κάποιες συμφωνίες ήταν κοντά αλλά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο. Ο Μπέσεντ είχε παίξει βασικό ρόλο στην απόφαση για αρχική αναστολή 90 ημερών στους «δασμούς της Ημέρας Απελευθέρωσης» τον Απρίλιο, που είχαν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε στο CNBC ότι αναμένονται 15 έως 20 νέες επιστολές με δασμούς προς ηγέτες χωρών εντός των επόμενων δύο ημερών.
Ο Τραμπ έχει πει ότι ανυπομονεί να επιβάλει δασμούς σε πολλές χώρες, παρά το νέο εκτελεστικό διάταγμα. «ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή την ημερομηνία και δεν θα υπάρξει», έγραψε στο Truth Social.
Την Τρίτη προανήγγειλε και άλλους δασμούς και συγκεκριμένα, 50% στο χαλκό και έως 200% στα φαρμακευτικά προϊόντα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι εταιρείες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως και 1,5 χρόνο για να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες πριν εφαρμοστούν οι δασμοί.
Ο Τραμπ υποβάθμισε την πιθανότητα να καταλήξει σε συμφωνία με όλες τις χώρες. «Έχουμε 200 χώρες. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με 200 χώρες», είπε στη συνεδρίαση.
Οι «ανταποδοτικοί δασμοί» στοχεύουν χώρες που ο Λευκός Οίκος θεωρεί «κακούς παίκτες» στο εμπόριο.