Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου φοβάται να το πει ευθέως στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να την καθυστερήσει ή να την αποτρέψει.

«Στην πραγματικότητα, ετοιμάζεται να την απορρίψει. Αλλά ο Πούτιν προφανώς φοβάται να πει ευθέως στον πρόεδρο Τραμπ ότι θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ότι θέλει να σκοτώσει (περισσότερους) Ουκρανούς» είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει έτοιμες να οργανώσουν τον έλεγχο και την επίβλεψη της τήρησης μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι ενδεχόμενη εκεχειρία θα δώσει χρόνο για να δοθούν «απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και μια πραγματική, αξιόπιστη ειρήνη, ώστε να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου».

Зараз ми всі почули з Росії дуже передбачувані, дуже маніпулятивні слова Путіна у відповідь на ідею тиші на фронті – він фактично готує відмову станом на зараз. Путін, звісно, боїться сказати прямо Президенту Трампу, що хоче продовжувати цю війну, хоче вбивати українців. І тому вони там, у Москві, обставляють ідею тиші такими передумовами, щоб взагалі нічого не вийшло або щоб не виходило якнайдовше. Путін часто так робить – не каже «ні» напряму, але робить так, що практично тільки все затягує та унеможливлює нормальні рішення. Ми вважаємо, що це все зараз – чергові російські маніпуляції. Була американська пропозиція щодо безумовної тиші в небі, на морі та на фронті. Ми в Україні сприйняли цю пропозицію. Від американської сторони ми чули, що є готовність організувати контроль і верифікацію. І це реально забезпечити – з американськими можливостями, з європейськими можливостями. І щоб за час тиші підготувати відповіді на всі питання про довгострокову безпеку та реальний, надійний мир і покласти на стіл план завершення війни. Україна готова працювати максимально швидко, максимально конструктивно. Ми говорили про це американським представникам, про це знають і наші європейські партнери, усі наші партнери у світі. Ми не ставимо умов, які щось ускладнюють. Це Росія робить. Як ми завжди й говорили, єдиний, хто буде все затягувати, єдиний, хто буде неконструктивний, – це Росія. Їм треба війна. Путін украв роки миру й продовжує цю війну – день за днем. Зараз треба на нього тиснути. Треба вводити санкції, які допоможуть. Будемо працювати й надалі з нашими американськими партнерами, із європейськими партнерами, з усіма у світі, хто хоче миру, щоб примусити Росію до завершення війни.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 13, 2025

Οι όροι του Πούτιν για εκεχειρία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα στηρίζει καταρχήν την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι για οποιαδήποτε εκεχειρία θα πρέπει να επιλυθούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και επιμένοντας ότι χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις σε πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες.

Η υπό όρους στήριξη της Ρωσίας στην πρόταση των ΗΠΑ φαινόταν σχεδιασμένη, ώστε η Μόσχα να επιδείξει καλή θέληση και να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όμως οι πάμπολλες διευκρινίσεις που ζήτησε ο Πούτιν και οι προϋποθέσεις που άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να τεθούν, μοιάζουν να αποκλείουν έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου.

«Συμφωνούμε με τις προτάσεις για παύση των εχθροπραξιών» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Η ιδέα είναι σωστή και ασφαλώς τη στηρίζουμε. Αλλά ξεκινάμε από το γεγονός ότι αυτή η διακοπή (των συγκρούσεων) θα έπρεπε να είναι τέτοια, που θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ειρήνη και θα εξάλειφε τις αρχικές αιτίες της κρίσης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο ρώσος πρόεδρος απαρίθμησε τα θέματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση και ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο Τραμπ, που έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του «πολύ ελπιδοφόρες» κι εξέφρασε την ελπίδα η Μόσχα «να κάνει το σωστό». Σημείωσε, επίσης, ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Στιβ Γουίτκοφ, έχει «σοβαρές συνομιλίες» στη Μόσχα γύρω από την αμερικανική πρόταση, την οποία έχει ήδη αποδεχθεί το Κίεβο.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε όλο το μήκος του μετώπου και ότι μια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι Ουκρανοί δεν θα τη χρησιμοποιήσουν απλώς και μόνο για να ανασυνταχθούν.

«Πώς θα μας εγγυηθούν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο; Πώς θα οργανωθεί η επίβλεψη (της κατάπαυσης του πυρός); Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα, είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Και νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε και με τους αμερικανούς συναδέλφους μας επίσης» είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ενδέχεται να τηλεφωνήσει στον Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα.

Ο Πούτιν αναρωτήθηκε, επίσης, πώς θα επηρέαζε την κατάσταση στο Κουρσκ μια κατάπαυση του πυρός. «Αν σταματήσουμε τις εχθροπραξίες για 30 ημέρες, τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι βρίσκονται εκεί θα φύγουν χωρίς να γίνει μάχη; Θα έπρεπε να τους αφήσουμε να φύγουν μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον αμάχων; Ή θα τους δώσει η ουκρανική ηγεσία την εντολή να καταθέσουν τα όπλα τους; Δεν είναι σαφές» υποστήριξε.

Η Ουκρανία ελέγχει πλέον λιγότερα από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Κουρσκ, από τα 1.300 που είχε καταλάβει μετά την εισβολή της, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πούτιν, φορώντας στολή παραλλαγής, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, επισκέφθηκε στρατιώτες στο Κουρσκ την Τετάρτη. Σήμερα, είπε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει τους εναπομείναντες ουκρανούς στρατιώτες, ότι η κατάσταση στο Κουρσκ είναι «υπό τον έλεγχό μας» και ότι «η ομάδα που εισέβαλε στο έδαφός μας έχει απομονωθεί».

«Και αν υπάρξει κάποιο φυσικό εμπόδιο τις επόμενες ημέρες, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να φύγει, θα υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: να παραδοθούν ή να πεθάνουν» πρόσθεσε.

Εκτός από το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία έδωσε στις ΗΠΑ έναν κατάλογο απαιτήσεων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία και να εκκινήσουν εκ νέου οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δύο πηγές. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πληροφορία του πρακτορείου Reuters, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ είπε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τη θέση της Ρωσίας. Πριν κάνει τις δηλώσεις του ο Πούτιν, ο Ουσάκοφ είπε ότι η αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός δεν προσφέρει «τίποτα» στη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα καλωσόριζε τις δυτικές εταιρείες, αν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Σημείωσε όμως ότι εγχώριοι παραγωγοί έχουν πάρει τις θέσεις τους στην τοπική αγορά και ότι η Μόσχα δεν θα δημιουργήσει «ειδικές συνθήκες» για τις δυτικές επιχειρήσεις. «Στις εταιρείες που θέλουν να επιστρέψουν εμείς λέμε: είστε ευπρόσδεκτες οποιαδήποτε στιγμή» είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη «welcome».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι αν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον μπορέσουν να συμφωνήσουν στην ενεργειακή συνεργασία, τότε ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξαναρχίσει.