Οι εργασίες της διήμερης Ειρηνευτικής Διάσκεψης για την Ουκρανία, ξεκίνησαν σήμερα (15.06.2024), στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Associated Press, οι ελπίδες για μια πραγματική πρόοδο περιορίζονται λόγω της απουσίας της Ρωσίας. «Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι παραμένουν τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε», σημειώνει το ΑΡ με το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να πιέζει με τις επιθέσεις της έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής, που διεξάγεται χωρίς τη Ρωσία.

«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «…ο κόσμος είναι πιο ισχυρός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ.

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια πραγματική ειρήνη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.Έχει εξαπολύσει μια διαρκή διπλωματική εκστρατεία εναντίον αυτής της συνόδου κορυφής διατάσσοντας τις χώρες να μείνουν μακριά». Πρόσθεσε ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία με προμήθειες όπλων «βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου «προπαγάνδα», το οποίο ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η Ουκρανία «πρέπει να αποσυρθεί από την Ουκρανία».

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Πούτιν, η κ. Μελόνι δήλωσε: «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως πρόταση διαπραγμάτευσης να πει στην Ουκρανία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την Ουκρανία».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το απέρριψε ως «δικτατορική ειρήνη».

Επιπλέον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρομοίασε τη σύνοδο κορυφής με «ένα μικρό φυτό που χρειάζεται πότισμα, περιποίηση και λεπτή φροντίδα», το οποίο θα αποδώσει αποτελέσματα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπήρξαν ωστόσο, χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Κένυα που σημείωσαν την απουσία της Ρωσίας ως εμπόδιο. «Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική εάν η Ρωσία, ήταν παρούσα στην αίθουσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δήλωσε ότι οι αξιόπιστες συνομιλίες θα απαιτούσαν «δύσκολο συμβιβασμό».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ είδε μια ευκαιρία να αρχίσει η οικοδόμηση μιας ευρύτερης παγκόσμιας συναίνεσης για την άσκηση πίεσης στη Ρωσία. “Ολες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, συμφωνούμε στο τι θέλουμε να συμβεί με την Ουκρανία”, δήλωσε ο Νεχάμερ. “Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό”.

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε.

«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της», είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δρόμος προς το πουθενά» απαντά η Μόσχα

Πάντως, η Μόσχα για μια ακόμη φορά έδειξε την αδιάλλακτη στάση της μέσα από ένα μπαράζ δηλώσεων, κάνοντας λόγο για «αδιέξοδο» στις ζυμώσεις της Ελβετίας.

«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν θέλουμε να τους μεταφέρουμε τίποτα… Θέλουμε να συνέλθουμε την επόμενη φορά σε μια πιο εστιασμένη και πολλά υποσχόμενη διάσκεψη», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δεν βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις.