Η Ιαπωνία καλείται να λάβει μέτρα και για την ακρίβεια μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αποτρέψει το γεγονός όλοι οι πολίτες της να έχουν το ίδιο όνομα σε 500 χρόνια από τώρα.

Ο καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, Χιρόσι Γιοσίντα, υποστήριξε πως το έτος 2531 όλοι οι Ιάπωνες θα ονομάζονται Sato.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό οφείλεται σε κείμενο του αστικού κώδικα από το 1800, όπου τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να επιλέγουν ένα ενιαίο επώνυμο.

Έτσι, στη χώρα των 125 εκατομμυρίων κατοίκων το Sato βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά ονόματα, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Μαρτίου 2023, με το Suzuki να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

«Αν συνεχιστεί αυτό, ίσως χρειαστεί να μας απευθύνονται με τα μικρά μας ονόματα ή με αριθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Γιοσίντα. «Δεν νομίζω ότι αυτός θα ήταν ένας καλός κόσμος για να ζούμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ωστόσο, ορισμένοι διαφωνούν μαζί του, τονίζοντας ότι πράγματι πρέπει να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος, αλλά στο πλαίσιο εκσυχρονισμού της ιαπωνικής κοινωνίας, που παραμένει ακόμα κλειστή σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.