Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την υποψηφιότητα που έθεσε στις αμερικανικές εκλογές του 2024, όχι μόνο επειδή οι Αμερικανοί του γυρίζουν την πλάτη, αλλά και γιατί τον προδίδει η μνήμη του.

Τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποπέσει σε πολλές γκάφες, μπερδεύοντας πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ μερικές φορές δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις ομιλίες του. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Δημοκρατικών για την πνευματική υγεία του 81χρονου πολιτικού, το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Συγκεκριμένα, ο Χουρ ανέφερε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατείχε ο Μπάιντεν ως πολίτης από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, γιατί είναι «ηλικιωμένος» με «κακή μνήμη»

«Ο κ. Μπάιντεν δε θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος, ούτε τη χρονιά του θανάτου του μεγαλύτερου γιου του, Μπο… Σε πιθανή δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε ένα ένορκο, ως συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη», ανέφερε το πόρισμα μεταξύ άλλων, με αποτέλεσμα να φουντώσουν τα σενάρια για την υγεία του, ειδικά μετά τις τελευταίες γκάφες που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Θέλω να προσέξω τα λόγια μου…»

Την Πέμπτη (8/2) ο Μπάιντεν μίλησε σε δεξίωση στη Νέα Υόρκη που έγινε με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την επανεκλογή του, αλλά άλλαξε μια ιστορία που ήταν το βασικό μέρος της ομιλίας του για να συμπεριλάβει τον Χέλμουτ Κολ αντί την Άγκελα Μέρκελ, που ήταν στην εξουσία την περίοδο της συνομιλίας στην οποία αναφέρθηκε, στη σύνοδο κορυφής της G7 το 2021.

Η αναφορά έγινε όταν ο Μπάιντεν μιλούσε για την 6η Ιανουαρίου του 2021, όταν στο Καπιτώλιο εισέβαλαν οι υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί εφέτος το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Όταν για πρώτη φορά εξελέγην πρόεδρος, πήγα σε μια συνάντηση της G7 με τους επτά ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάθισα και είπα, “λοιπόν η Αμερική επέστρεψε” και ο πρόεδρος της Γαλλίας με κοίταξε και είπε: “για πόσο καιρό”. Ποτέ δεν το σκέφτηκα με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Μπάιντεν.

«Τότε ο Χέλμουτ Κολ της Γερμανίας με κοίταξε και είπε: “Τι θα λέγατε κύριε Πρόεδρε, αν παίρνατε αύριο το πρωί τους London Times και μαθαίνατε ότι 1.000 άνθρωποι έχουν σπάσει τις πόρτες του βρετανικού κοινοβουλίου και σκότωναν κάποιους κατά την είσοδό τους”», είπε ο Μπάιντεν.

Επίσης, λίγες μέρες πριν μπέρδεψε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον εκλιπόντα Φρανσουά Μιτεράν υποστηρίζοντας πως, λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, είχε μια συνομιλία μαζί του.

Το περιστατικό όμως που ανησύχησε πολύ κόσμο, ήταν όταν ξέχασε το όνομα της Χαμάς και κοίταζε απορημένος το κενό, με αποτέλεσμα να επέμβει ένας συνεργάτης του, για να σώσει την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε κανονικά το όνομα της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, αλλά το ξέχασε λίγα λεπτά μετά, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Υπάρχει ένα κίνημα, και δεν θέλω, δεν θέλω, θέλω να προσέξω τα λόγια μου…», είπε και κοίταζε ανέκφραστος, με ένα συνεργάτη να παρεμβαίνει και να φωνάζει «Χαμάς», κάτι που επανέλαβε στη συνέχεια ο Μπάιντεν.