Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ πάσχει από καρκίνο. Σύμφωνα με το παλάτι, που γνωστοποίησε τη δυσάρεστη είδηση, η διάγνωση του καρκίνου δε σχετίζεται με το ζήτημα του προστάτη, για τον οποίο έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το νεότερο ρεπορτάζ του BBC, ο Κάρολος ενημέρωσε και τους δύο γιους του προσωπικά. Ο Χάρι, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ, μίλησε επίσης με τον πατέρα του και αναμένεται σήμερα να φτάσει στη Βρετανία.

Αν και θα σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις, ο μονάρχης θα συνεχίσει τις εργασίες που αφορούν τον ρόλο του, όπως η μέριμνα των εγγράφων αλλά και οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ. «Η εβδομαδιαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα συνεχιστεί, εκτός εάν οι γιατροί συστήσουν τον περιορισμό τους», σημειώνει το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου.

Στη Βρετανία έχει προβλεφθεί μηχανισμός από το Σύνταγμα, ο οποίος αναφέρει ότι όταν η κεφαλή του κράτους αδυνατεί να ανταποκριθεί στα επίσημα καθήκοντά του, τότε ορίζονται ορισμένοι «σύμβουλοι», για να δράσουν στο όνομα του βασιλιά, που εκτελούν αντί για εκείνον και για λογαριασμό του όλες εκείνες τις πράξεις, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του παλατιού και τη συνέχιση της μοναρχίας.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε ανακοινώσει την προσωρινή του απόσυρση από τα δημόσια καθήκοντα, καθώς βοηθούσε τη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον, όσο ανάρρωνε από την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά τις ανακοινώσεις που αφορούν τον Κάρολο.

Αν μελλοντικά ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι σε θέση να τα καταφέρει, τότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι επόμενοι τέσσερις στη γραμμή διαδοχής, οι οποίοι, όμως, πρέπει να έχουν κλείσει τα 21 τους χρόνια, σύμφωνα με το «Business insider». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Καμίλα, που δεν είναι διάδοχος, αλλά είναι βασίλισσα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δούκας του Σάσεξ, δηλαδή ο Χάρι, ο δούκας του Γιορκ, δηλαδή ο πρίγκιπας Aνδρέας και η μεγάλη κόρη του, Βεατρίκη.

Ωστόσο, από το 2022, η ρύθμιση αυτή άλλαξε και πλέον εφαρμόζεται μόνο για τους ήδη εργαζόμενους της βασιλικής οικογένειας, άρα στην τετράδα αυτή θα συμπεριληφθούν: H Καμίλα, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Επικεφαλής θα είναι ο Ουίλιαμ, ο οποίος ωστόσο αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει το δικό του οικογενειακό πρόβλημα, εξαιτίας της ασθένειας της Κέιτ, που δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά μοιάζει να είναι κάτι σοβαρό.