Η φωτογραφία ενός Ινδού άνδρα που φιλιέται με τον πατέρα του μετά τη διάσωσή του μέσα από ένα τούνελ που κατέρρευσε στα Ιμαλάια, στις 12 Νοεμβρίου, κάνει τον γύρο του κόσμου.  

Ο Μαντζίτ Σονταρί ήταν μεταξύ των 41 εργαζομένων που εγκλωβίστηκαν σε σήραγγα στα Ιμαλάια μετά από κατολίσθηση. Η μητέρα του Μαντζίτ Σονταρί έβαλε ενέχυρο όσα κοσμήματα είχε ώστε ο σύζυγός της να μπορέσει να ταξιδέψει 600 χιλιόμετρα από το χωριό τους για να βρεθεί κοντά στον εγκλωβισμένο γιο τους. Ο δεύτερος γιος τους έχει σκοτωθεί σε ένα εργοτάξιο στη Βομβάη.

Το σπίτι τους ήταν βυθισμένο τόσες ημέρες στο σκοτάδι παρότι στις 12 Νοεμβρίου στην Ινδία είναι η ινδουιστική γιορτή των φώτων, το Diwali. «Είχα ήδη χάσει έναν γιο σε ένα εργατικό δυστύχημα, δεν ήθελα να χάσω άλλον», είπε η μητέρα στο BBC και πρόσθεσε πως τώρα, που ο Μαντζίτ διασώθηκε, η οικογένεια θα γιορτάσει το Diwali.

Όταν ο Μαντζίτ βγήκε σώος από το τούνελ, ο μπαμπάς του τον περίμενε να το καλωσορίσει με μια αγκαλιά και ένα φιλί. Η συγκινητική στιγμή απαθανατίστηκε από τους φωτογραφικούς φακούς και έγινε viral στο διαδίκτυο. Ο Μαντζίτ έσκυψε και άγγιξε τα πόδια του πατέρα του, μια κίνηση σεβασμού προς τους ηλικιωμένους της οικογένειας στην Ινδία.

Μιλώντας στο BBC, ο 50χρονος πατέρας είπε πως το να δει τον γιο του ζωντανό δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. «Οι προσευχές μου εισακούστηκαν. Ο Θεός δέχτηκε τις προσευχές μου και μας παρέδωσε τον γιο μας με ασφάλεια», τόνισε.

«Του είπα ότι δεν θέλω να τον δω να μπαίνει ξανά σε άλλο τούνελ. Αλλά για να δούμε, μπορεί να επιμείνει να επιστρέψει», είπε και πρόσθεσε ότι αν δεν ήταν ο γιος του, ο γιος κάποιου άλλου θα έπρεπε να κάνει αυτή τη ριψοκίνδυνη δουλειά.

Ο Μαντζίτ Σονταρί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν στη σήραγγα Silkyara στην πολιτεία Uttarakhand, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξή της. Ένα παχύ στρώμα από συντρίμμια, βράχους και μεταλλικά αντικείμενα, πάχους 60 μέτρων απέκλεισε την έξοδο τους.

Οι υπάλληλοι διάσωσης ήρθαν σύντομα σε επαφή με τους άνδρες και άρχισαν να τους προμηθεύουν με τροφή, οξυγόνο και νερό, ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές τους ανάγκες, αλλά οι κίνδυνοι να τους βγάλουν ζωντανούς εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Χρειάστηκαν πάνω από δύο εβδομάδες για να καταφέρουν τα σωστικά συνεργεία να απεγκλωβίσουν τους άνδρες. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν πολύπλοκη και περιελάμβανε τη χρήση εκσκαφέων, μηχανημάτων γεώτρησης και πολυάριθμου προσωπικού.

Έκαναν γιόγκα και έπαιζαν παιχνίδια

Oι 41 εργάτες, που μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, έκαναν γιόγκα κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού τους, ώστε να περάσει η ώρα και να παραμείνουν ψύχραιμοι. Όπως δήλωσε ένας εξ αυτών στο BBC, «ποτέ δεν έχασα την ελπίδα».

«Περνούσαμε χρόνο παίζοντας παιχνίδια στα κινητά, το οποία φορτίζαμε με φορητούς φορτιστές που μας έδωσαν οι διασώστες μέσα από ένα σωλήνα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσαμε να καλέσουμε κανέναν αφού δεν υπήρχε δίκτυο και έτσι μιλούσαμε μεταξύ μας και γνωριστήκαμε».

Επίσης, ένας άλλος εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε με τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι σε τηλεφωνική επικοινωνία, είπε ότι οι εργαζόμενοι παρακινούσαν ο ένας τον άλλον να παραμείνουν θετικοί και έτρωγαν όλοι μαζί τα γεύματά τους. «Πηγαίναμε βόλτες και κάναμε γιόγκα μέσα στο τούνελ για να παραμείνουμε ενεργοί», είπε.