Το 2023 οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε ορισμένες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που προκαλούν τρόμο, ενώ άλλες προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι τα αρχαία χρόνια.

Η αρθρογράφος του Business Insider, Katherine Tangalakis Lippert, ξεχώρισε τις 12 ανακαλύψεις που έκαναν εντύπωση στους ειδικούς, με μερικά ευρήματα να περιλαμβάνουν ομαδικό τάφο με ακέφαλα πτώματα, τη μούμια μιας γοργόνας και ένα αρχαίο νεκρομαντείο.

1. Το «παιδί βαμπίρ» με λουκέτο στον αστράγαλο

Σε νεκροταφείο του 17ου αιώνα στην Πολωνία ανακαλύφθηκαν τα λείψανα ενός «παιδιού βαμπίρ», που ήταν θαμμένο μπρούμυτα και είχε λουκέτο στον αστράγαλο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αποτελεί απόδειξη των αντιβαμπιρικών τεχνικών ταφής και των δοξασιών που επικρατούσαν στην ανατολική Ευρώπη από τον 14ο αιώνα.

2. Αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για νεκρούς

Σε αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο ανακαλύφθηκε ένα αντίγραφο του «Βιβλίου των Νεκρών», το οποίο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις αρχαίες αιγυπτιακές δοξασίες.

Βρέθηκε δίπλα σε μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων και εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκε από Αιγύπτιους ιερείς για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.

Σαρκοφάγος που βρέθηκε στο χώρο που ανακαλύφθηκε το αιγυπτιακό βιβλίο

3. Νεκρομαντείο στην Ιερουσαλήμ

Μια τρομακτική ανακάλυψη έγινε στους αμμώδεις λόφους της Ιερουσαλήμ, γιατί βρέθηκε μια σπηλιά, που φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως νεκρομαντείο για είσοδο στον κάτω κόσμο.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ανθρώπινα κρανία τοποθετημένα κοντά σε λάμπες λαδιού στη σπηλιά, με στιλέτα και τσεκούρια κοντά. Τα τεχνουργήματα πιστεύεται ότι είναι νεκρομαντικά εργαλεία, καθώς οι σπηλιές θεωρούνταν πύλες προς τον κάτω κόσμο.

4. Η γιαπωνέζικη μούμια γοργόνας

Στην Ιαπωνία εντοπίστηκε μια μούμια γοργόνας, αλλά δεν πρόκειται για λείψανα κάποιου φανταστικού όντος. Ανακαλύφθηκε από ψαράδες το 1700 και θεωρείται ιερό αντικείμενο, γιατί με βάση την παράδοση χαρίζει μακροζωία στον ιδιοκτήτη της.

Το συγκεκριμένο τεχνούργημα λειτουργεί ως φυλαχτό και είναι φτιαγμένο από κόκαλα, δέρμα ψαριού και τρίχες ζώων.

Η μούμια που εικάζονταν ότι ανήκει σε γοργόνα

5. Ακέφαλα πτώματα σε ομαδικό τάφο 7.000 ετών

Στη Σλοβακία ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος ηλικίας 7.000 ετών και περιείχε 38 ανθρώπινους σκελετούς, με τους 37 να είναι αποκεφαλισμένοι με εξαίρεση έναν που ανήκε σε παιδί.

6. «Μαγικά» καρφιά που πάνω σε τάφους

Σε ρωμαϊκό νεκροταφείο εντοπίστηκαν λυγισμένα καρφιά από ασβέστη να είναι καρφωμένα πάνω σε τάφους, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν πως θεωρούνταν «μαγικά» και γράπωναν το πνεύμα το νεκρού, ώστε να μην στοιχειώσει τους ζωντανούς.

7. Δονητής 2.000 ετών

Ένα ρωμαϊκό αντικείμενο που είχε ανακαλυφθεί πριν από καιρό, θεωρούνταν ως ήταν ένα ριψοκίνδυνο εργαλείο και δεν είχε εξακριβωθεί η χρήση του.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι που παρατήρησαν τις λεπτομέρειες που ήταν χαραγμένες πάνω του, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι ένας δονητής ηλικίας 2.000 ετών.

8. Πτώματα με χρυσό κέρμα στο στόμα

Σε νεκρόπολη 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν σκελετοί που είχαν στο στόμα ένα χρυσό κέρμα, γιατί με βάση τις αρχαίες δοξασίες και κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, ήταν χρήσιμο, ώστε να πληρώσουν τον Χάροντα για να πάει τις ψυχές στον κάτω κόσμο.

9. Ιερέας σε αίρεση 3.000 ετών

Στον στον αρχαιολογικό χώρο Pacopampa του Περού βρέθηκαν τα λείψανα ενός ιερέα, ηλικίας 3.000 ετών, ενώ ο σκελετός ήταν μπρούμυτα και με σταυρωμένα πόδια δίπλα σε ένα τεχνούργημα από ανθρώπινο οστό.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ήταν αρχηγός αίρεσης και ότι το τεχνούργημα που βρέθηκε δίπλα του, χρησίμευε ως προστασία για τους ζωντανούς από τις «ισχυρές του ικανότητες».

10. Σκελετός με προσθετικό χέρι

Στη Γερμανία βρέθηκε ένας σκελετός που πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 600 ετών και είχε ένα σιδερένιο προσθετικό χέρι, αντικαθιστώντας τα τέσσερα δάχτυλα που έλειπαν.

Αυτή η ανακάλυψη λοιπόν, προσφέρει μια ματιά στις ιατρικές δυνατότητες της εποχής.

Ο σκελετός με το προσθετικό χέρι

11. Μούμια με μακριά καστανά μαλλιά

Μια μούμια σχεδόν 1.000 ετών βρέθηκε στο Περού και είχε μακριά καστανά μαλλιά, που έμοιαζαν σαν περούκα.

12. 417 πόλεις των Μάγια συνδέονταν μέσω «αυτοκινητόδρομων»

Στη Γουατεμάλα ανακαλύφθηκαν 417 πόλεις από την περίοδο των Μάγια και συνδέονταν μέσω «αυτοκινητόδρομων». «Είναι το «το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όμως πλέον είναι ορατοί μόνο με ελικόπτερο, γιατί είναι θαμμένοι μέσα στη ζούγκλα.