Μπορεί να έχουμε γίνει κουραστικοί λέγοντας το πόσο απαραίτητο είναι να φοράμε αντηλιακό, ωστόσο δε θα σταματήσουμε να το υπενθυμίζουμε. Αυτό που επίσης όμως πρέπει να προσέχετε είναι να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης του καθώς, όπως όλα τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, έτσι κι αυτό λήγει. Μπορεί να μην θέλετε να το πετάξετε, ειδικά αν έχει απομείνει πολύ μέσα στη συσκευασία, ωστόσο πρέπει, καθώς αν έχει ξεπεράσει τη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες αν το χρησιμοποιήσετε. Πάμε να πάρουμε αναλυτικά κάποιες απαντήσεις.
To αντηλιακό λήγει και παύει να είναι αποτελεσματικό μετά την ημερομηνία λήξης του. Σύμφωνα με την Krupa Koestline, ιδρύτρια και επικεφαλής χημικό καλλυντικών στα KKT Labs, το αντηλιακό θεωρείται μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες ελέγχου οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Για να κυκλοφορήσει ένα αντηλιακό στο εμπόριο υποχρεούται να αναγράφει την ημερομηνία λήξης και οφείλει να είναι αποτελεσματικό μέχρι αυτή την ημερομηνία.
Ανάλογα με τη σύνθεσή του, ένα αντιηλιακό έχει διαφορετική διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με την Hadley King, δερματολόγο στη Νέα Υόρκη, οι συνθέσεις των φυσικών αντηλιακών θεωρούνται πιο σταθερές σε σχέση με αυτές των χημικών, επομένως έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου δεν αλλάζουν τη μοριακή τους δομή με την έκθεση στο φως και παραμένουν σταθερά περισσότερο από τα χημικά, τα οποία περιέχουν πιο ασταθή μόρια που οξειδώνονται με τον χρόνο. Άρα το πότε λήγει ένα αντηλιακό εξαρτάται από τον τύπο του, ωστόσο ένας γενικός κανόνας λέει ότι έχουν διάρκεια ζωής περίπου δύο με τρία χρόνια.
Ο Ron Robinson, χημικός καλλυντικών και CEO της BeautyStat, επισημαίνει πως και τα δύο είδη είναι σχεδιασμένα να διαρκούν έως τρία χρόνια, αν δεν έχουν ανοιχτεί και έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από τον ήλιο. Επίσης τονίζει πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε σπρέι και λοσιόν. Η Hadley King προσθέτει πως τα αντηλιακά σε μορφή πούδρας περιέχουν πιο σταθερά και μακράς διαρκείας ανόργανα συστατικά συγκριτικά με τις υγρές φόρμουλες που είναι πιο ασταθείς, ενώ εξηγεί πως τα αντηλιακά είναι σχεδιασμένα ώστε τα φίλτρα UN να απλώνονται ομοιόμορφα στο δέρμα. Όταν λήξουν, η φόρμουλα δεν είναι πια αποτελεσματική και τα δραστικά συστατικά μπορεί να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν τη σωστή προστασία.
Ένα ληγμένο αντηλιακό εκτός από το ότι δεν προστατεύει μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ερεθισμούς στο δέρμα. Τα συστατικά του μπορεί να έχουν διασπαστεί σε χημικές ουσίες που ερεθίζουν την επιδερμίδα, να έχουν αναπτύξει βακτήρια ή μύκητες και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση ή δερματικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα ή ακμή. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ληγμένο αντηλιακό. Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αντηλιακό έχει λήξει;
Aν δεν αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία ή έχει σβηστεί, τότε πρέπει να παρατηρήσετε σημάδια όπως η αλλαγή στο χρώμα, στην υφή, στη μυρωδιά τα οποία μπορεί να εμφανιστούν και πριν από την επίσημη ημερομηνία λήξης. Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, τότε πρέπει να το πετάξετε. Κάτι που ακόμη πρέπει να προσέξετε είναι να αποθηκεύσετε σωστά το αντηλιακό σας ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποθηκεύεται στη σκιά καθώς ο ήλιος μπορεί να αποσυνθέσει τη φόρμουλά του ακόμα και πριν τη λήξη. Ιδανικά πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μην ξεχνάτε επίσης πως το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δυο ώρες.
Αν χρησιμοποιήσετε ληγμένο αντηλιακό σημαίνει πως δεν θα έχετε επαρκή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV κάτι που θα οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και εγκαύματα. «Η ημερομηνία λήξης δείχνει τη μέρα μετά την οποία το αντηλιακό δεν είναι πλέον αποτελεσματικό,» λέει η Koestline. «Χρησιμοποιώντας ληγμένο προϊόν, διακινδυνεύετε να καείτε από τον ήλιο, καθώς η προστασία δεν είναι πια εγγυημένη.»