Κανένας χωρισμός δεν είναι ανώδυνος όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να μην είναι μαζί, ειδικά όταν θέλει να διακόψει μόνο το ένα άτομο τη σχέση, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια νέα τάση που ονομάζεται «delicate dumping», που δίνει μια νέα αρνητική διάσταση.

Όπως αναφέρει η nypost.com, αυτή η τάση υπήρχε και πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως γιγαντώθηκε με τη χρήση των social media, ειδικά από τη στιγμή που παρουσιάστηκε ως μια «αθώα» λύση, ενώ στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται «βάρβαρη».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, «delicate dumping» είναι η πρακτική με την οποία το ένα μέλος της σχέσης αποφασίζει να χωρίσει, όμως για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν θέλει να ενημερώσει σχετικά το άλλο άτομο. Έτσι, αποφασίζει να το αποφύγει, σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ghosting», μέχρι το άλλο άτομο να αντιληφθεί πως πρέπει να σταματήσουν.

Στόχος αυτής της πρακτικής, δεν είναι μόνο να υπάρξει αποφυγή ανάλειψης ευθυνών, αλλά και το άλλο άτομο -που δεν θέλει αρχικά- να πάρει την τελική πρωτοβουλία για τη λήξη της σχέσης.

Τσακωμένο ζευγάρι

«Μερικές φορές είναι άβολο να είσαι άμεσος»

Η New York Post αναφέρει πως η συγκεκριμένη πρακτική κάποτε χρησιμοποιούνταν συνήθως από νεαρούς άνδρες, οι οποίοι έδειχναν ξαφνική αδιαφορία στο ταίρι τους, μέχρι εκείνο να ζητήσει να χωρίσουν. Πλέον, το «delicate dumping» και αφορά όλα τα φύλα, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως υποδηλώνει έλλειψη συναισθηματικής ωριμότητας.

«Αν θες να χωρίσεις κάποιον, ανέλαβε τις ευθύνες σου και πες το», τονίζει χαρακτηριστικά η 39χρονη Jodie Slee, θεραπεύτρια στο West Yorkshire της Αγγλίας. «Μερικές φορές είναι άβολο να είσαι άμεσος», αναφέρει, όμως σημειώνει πως «ποτέ δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι με υπολείμματα αγάπης και προσοχής».

Επίσης, η Jodie Slee αναφέρει πως μερικές πρακτικές του «delicate dumping», είναι να αργείς να απαντήσεις στα μηνύματα, να δείχνεις έλλειψη προσοχής και ενσυναίσθησης προς το άλλο μέρος της σχέσης και να μην επιδιώκεις επαφή μαζί του.

Αυτή η «λεπτεπίλεπτη αποφυγή»ν μπορεί να μοιάζει αθώα και ότι κρούει καμπανάκι, πως κάτι δεν πάει καλά, όμως στην πραγματικότητα σημαίνει ασέβεια προς το άλλο άτομο και ναρκισσισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.