Το φαγητό, ας το παραδεχτούμε, είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή. Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς σε ένα πιάτο ζυμαρικών, ψητού κοτόπουλου, σπιτικών μπιφτεκιών ή οτιδήποτε άλλο νόστιμο και λαχταριστό έχουμε στο τραπέζι; Τι γίνεται, όμως, με την υγεία μας και πώς αυτή επηρεάζεται από τις διατροφικές επιλογές μας; Ποιοι είναι οι τρεις πυλώνες ενός ισορροπημένου γεύματος, ώστε να διατηρήσουμε την υγεία μας στα καλύτερα επίπεδα;

Στο «Everygirl Podcast», η διαιτολόγος Lisa Moskovitz προτείνει να φάμε αυτό το πιάτο που ονειρευόμαστε -ακόμη κι αν έχει παραπάνω θερμίδες- αρκεί πρώτα να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάθε γεύμα ισορροπημένο και υγιεινό. Αυτό σημαίνει να έχετε στο πιάτο σας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και αντιφλεγμονώδη λιπαρά. Τα αντιφλεγμονώδη λιπαρά, σύμφωνα με το healthdigest.com, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αβοκάντο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

«Έχοντας αυτά τα τρία πράγματα… θα διατηρήσετε πραγματικά το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, την όρεξη διαχειρίσιμη, τα επίπεδα ενέργειας θα είναι καλά, η διάθεση και η ψυχική σας υγεία θα είναι καλύτερη», δήλωσε ο Moskovitz. «Όταν έχετε αυτή τη σταθερή και συνεπή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λιπαρών σε κάθε γεύμα, είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνετε προσεκτικοί και να κάνετε τις επιλογές που θέλετε να κάνετε και να μην αισθάνεστε καν ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε λιγούρες, αλλά δεν θα αισθάνεστε εκτός ελέγχου».

Αλλάζοντας τη σχέση σας με το φαγητό

Φαγητό

Η Moskovitz λέει στο podcast ότι η επισήμανση των τροφίμων ως καλών ή κακών μπορεί να σας προετοιμάσει για ανθυγιεινές συμπεριφορές. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι καθορίζετε πώς θα νιώσετε πριν αρχίσετε να τρώτε. Αντιθέτως, προτείνει να αλλάξετε τη σχέση σας με το φαγητό αναζητώντας πιο υγιή μηνύματα για το φαγητό και το βάρος και φιλτράροντας τα αρνητικά μηνύματα. Η υγεία δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το βάρος ή τις θερμίδες.

«Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει ότι θα είστε πιο υγιείς», δήλωσε η Moskovitz. «Το να βρίσκεσαι σε μεγαλύτερο σώμα δεν σημαίνει ότι είσαι πιο ανθυγιεινός. Το να βρίσκεσαι σε ένα πολύ μικρό σώμα δεν σημαίνει ότι είσαι υγιής», συμπλήρωσε.

Η Moskovitz προτείνει, επίσης, τη χρήση ενός ημερολογίου διατροφής, όχι για να καταγράφετε τις θερμίδες σας, αλλά για να καταγράφετε γιατί τρώτε συγκεκριμένες τροφές. Με άλλα λόγια, θα μπορούσατε να επιλέξετε μια σαλάτα επειδή φαίνεται νόστιμη και ξέρετε ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλά. Ή θα μπορούσατε να φάτε μια σαλάτα επειδή αισθάνεστε ενοχές επειδή το παρακάνατε το προηγούμενο βράδυ και χρειάζεστε κάτι χαμηλό σε θερμίδες. Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε τα αγχωτικά, συναισθηματικά ή ενοχικά διατροφικά πρότυπα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, όμως, είναι ότι η αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να έρθει κάνοντας μικρές αλλαγές κάθε μέρα.