Τι είναι η «ηθική μόδα» και πώς την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας

Συνείδηση και οικολογία ακόμα και στο ντύσιμό μας


ΓΥΝΑΙΚΑ
8:07
04/11/2019
Τι είναι η «ηθική μόδα» και πώς την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας
2
loading

Είναι μια νέα τάση, μια νέα στάση ζωής περισσότερο, που καλεί τον καταναλωτή να μαθαίνει και να ενδιαφέρεται για την προέλευση και την παραγωγή των ενδυμάτων που φορά.

Από τι υλικά είναι φτιαγμένα; Κάτω από ποιες συνθήκες παρασκευάζονται; Αυτό είναι με δυο λόγια η λεγόμενη «βιώσιμη μόδα» που υιοθετεί καλές πρακτικές εμπορίου και αφήνει στην άκρη την ασύστολη κατανάλωση υλικών αγαθών και φυσικών πόρων.

Μια μάρκα ρούχων χαρακτηρίζεται ηθική όταν καλύπτει με πλήρη διαφάνεια τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων της.

Φτιάχνονται τα ρούχα σε μονάδες παραγωγής που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων; Αμείβονται οι εργάτες με νόμιμα μεροκάματα; Επιστρατεύουν μήπως παιδική εργασία;

Η ηθική μόδα βρίσκεται στον αντίποδα της λεγόμενης φθηνής μόδας, που παράγει γρήγορα και μαζικά ρούχα και ευθύνεται για ένα καλό κομμάτι των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων και λυμάτων.

Είναι η μόδα που έχει οικολογική συνείδηση, αρνούμενη τις πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης (δέρματα και γούνες) και τονίζει τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Περί ανακύκλωσης εδώ ο λόγος, μια πρακτική που αγκαλιάζουν στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες φίρμες μόδας.

Για να εντάξουμε την ηθική μόδα στην γκαρνταρόμπα μας, ο διεξοδικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν από κάθε αγορά. Όπως και το να βάλουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, δυστυχώς, μιας και οι καλές εμπορικές πρακτικές είναι εγγενώς ακριβότερες.

Ποιος φτιάχνει τα ρούχα που φοράω; Αυτή οφείλει να είναι η Νο 1 ερώτηση για τον τρόπο που ντυνόμαστε αν θέλουμε μεγαλύτερη δικαιοσύνη στον πλανήτη. Και τον ίδιο τον πλανήτη φυσικά, καθώς οι κακές πρακτικές της μόδας απειλούν κι αυτές ευθέως το μέλλον μας…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar φωφω

    Απλά δεν θα βάλεις επάνω σου πετρελαιοπαραγωγικες ίνες ,αλλά βαμβακερό _φανέλα _μουσελίνα _οργαντίνα _ποπλινα _σατέν _βελούδο το καθαρό _λινό ,μάλλινα _κασμίρι _μοχερ _αλπακά _καμπαρντίνα το καθαρό _μπουκλε ,μετάξι _μπροκαρ _σαντουκ _ζορζετα _ταφτάς. Όσο για δέρμα η γούνα είναι δική μας επιλογή .

  2. avatar reoustapodw

    Ξεκινάει αθώα και σου δίνει την αίσθηση οτι συμβάλλεις σε κάτι μεγάλο και σημαντικό. Καταλήγει να ελέγχει τον τρόπο που ντυνόμαστε, μιλάμε και σκεφτόμαστε. Όχι, δε θα κρύβετε ολοκληρωτικές τάσεις υποκρινόμενοι ευγενή αισθήματα και κάποια αόριστη ηθηκή υπεροχή. Κοροϊδευετε τον κόσμο και του στερείτε την ελευθερία. ΟΥΣΤ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει