Οι ικανότητες των νεκροθαφτών δεν αναγνωρίζονται συνήθως, μια αδικία που ανέλαβε να διορθώσει η Ανατολική Ευρώπη αποδίδοντας τα εύσημα στους ατραγούδιστους ήρωες του κλάδου.

Κι έτσι διοργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός σκαψίματος τάφων στο Τρέντσιν της Σλοβακίας, ευγενική χορηγία της διεθνούς έκθεσης κηδειών που έτρεχε στην πόλη.

sloburcomp7

Δέκα ομάδες των δύο ατόμων από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία διαγωνίστηκαν για το πιο γρήγορο φτυάρι του κόσμου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κασμάδες και φτυάρια, μιας και τα σύγχρονα εργαλεία απαγορεύονταν αυστηρά.

sloburcomp8

Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να φανεί πόσο σκληρή είναι η δουλειά του νεκροθάφτη, κάτω από αντίξοες συχνά καιρικές συνθήκες.

sloburcomp9

Δυο αδέρφια από τη Σλοβακία, ο 43χρονος Ladislav Skladan και ο 41χρονος Csaba Skladan πήραν σπίτι το μεγάλο έπαθλο, σκάβοντας τον τάφο σε μόλις 54 λεπτά, τον οποίο έκρινε η πενταμελής επιτροπή πως ήταν ο πιο καλοφτιαγμένος και νοικοκυρεμένος.

sloburcomp2

«Είμαι χαρούμενος που κέρδισα», δήλωσε πανευτυχής ο Csaba, «είναι μια δικαίωση έπειτα από 15 χρόνια σε αυτή τη δουλειά». Το μικρό κοινό καταχειροκρότησε τους διαγωνιζόμενους…

sloburcomp3

sloburcomp4 sloburcomp5 sloburcomp6