Το Ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε «ανταρσία» την 6η Ιανουαρίου 2021 και επικαλούμενο το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ έκρινε επίσης πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Η απόφαση πυροδότησε μια νέα διαμάχη στην ήδη διχασμένη αμερικανική κοινωνία, κλιμακώνοντας και την πολιτική ένταση.

Η τελική απόφαση για το εάν μπορεί τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποψήφιος ή όχι περνάει πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται πλέον σε θέση να διαμορφώσει το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσχερής για το εννεαμελές δικαστήριο, υπογραμμίζουν οι New York Times, καθώς οι αποφάσεις του για το δικαίωμα στην άμβλωση και τις μειονότητες έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με πολλούς να το κατηγορούν για λήψη αποφάσεων με ιδεολογικά κίνητρα. Επίσης, ορισμένοι δικαστές έχουν επικριθεί για στενές σχέσεις με πλούσιους χορηγούς και η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ γέρνει υπέρ των συντηρητικών και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η πλειοψηφία του δεν αποδείχθηκε πρόθυμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Τραμπ να παρακάμψει τον νόμο προς όφελός του. Οι δικαστές αγνόησαν έτσι την πληθώρα προσφυγών που κατέθεσε ο Τραμπ και οι οπαδοί του στα πρωτοβάθμια δικαστήρια πριν από τρία χρόνια.

«Τα περισσότερα μέλη του οργάνου θα προτιμούσαν σίγουρα τα φώτα της δημοσιότητας να μην είχαν στραφεί πάνω τους. Σε μία πολιτική στιγμή έντονης πόλωσης και 24ωρης ειδησεογραφικής κάλυψης, όμως, οι δικαστές γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν κριτική εάν δυσαρεστήσουν τη μία ή την άλλη πλευρά του ιδεολογικού φάσματος», τονίζει ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ρίτσαρντ Πίλντες.

Στο Κρεμλίνο ξέρουν τι θέλουν και έχουν σοβαρές πιθανότητες

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, φαίνεται πως τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα σχετικά με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις αναλύσεις, επιθυμεί την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία καθώς τον βλέπει ως «πλεονέκτημα». Και έχει μεγάλες πιθανότητες η επιθυμία του να υλοποιηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με τεράστια διαφορά στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και εμφανίζεται ανταγωνιστικός και με προβάδισμα έναντι Μπάιντεν στις γενικές εκλογές. Μάλιστα αυτή την περίοδο η τάση για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πτωτική σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, η απήχηση του οποίου φαίνεται να ενισχύεται.

«Ο Πούτιν γνωρίζει πως να χειραγωγεί τον Τραμπ»

«Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει τον τρόπο του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και αρκετό καιρό… Ξέρει πως να τον χειραγωγεί», υπογραμμίζει η Φιόνα Χιλ, ανώτερος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ με ειδίκευση στη Ρωσία από το 2017 έως το 2019.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί πως σε περίπτωση εκλογής του θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στο Κογκρέσο οι ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που τον υποστηρίζουν έχουν μπλοκάρει το νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη «λευκή επιταγή» προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το μέγεθος και τη διάρκεια της οικονομικής υποστήριξης.

«Αυτό είναι κυριολεκτικά το ατού του Πούτιν», είπε η Χιλ στο One Decision Podcast με παρουσιαστή τη δημοσιογράφο Τζέιν Φέργκιουσον και τον πρώην επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Ντιαρλόβ. Όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος ποντάρει στο ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τον Μπάιντεν τον επόμενο χρόνο και θα επιστρέψει στην εξουσία. «Αυτό θα είναι κάτι καλό για τον Πούτιν… μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και ως ένα είδος προειδοποίησης για να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο».

«Ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος, δεδομένων των εμπειριών του με τον Τραμπ στο παρελθόν, ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει γρήγορα να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία υπέρ του», συμπλήρωσε. «Και, ξέρετε, προφανώς, ο Πούτιν έχει τον τρόπο του με τον Τραμπ εδώ και αρκετό καιρό, ξέρει πώς να τον χειραγωγεί… Ήταν πολύ καλός στην τέχνη της κολακείας με τον Τραμπ. Βλέπει τον Τραμπ ως πλεονέκτημα από πολλές απόψεις».

Η Χιλ υπογράμμισε επίσης πως η ίδια, αλλά και συνάδελφοί της έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως η Δύση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για το μέλλον της Ουκρανίας, ενώ και η Ρωσία επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά με τους δικούς της όρους, δηλαδή καμία επιστροφή εδαφών και σίγουρα καμία αποζημίωση.

Η σχέση Πούτιν και Τραμπ

Η σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, ξεκινάει από τότε που ο πρώτος μπήκε στην πολιτική των ΗΠΑ το 2015, εν μέσω προειδοποιήσεων και αναφορών για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Το 2018, ο Τραμπ επικρίθηκε ευρέως για υποταγή στον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι. Το 2019, μια έρευνα ειδικού εισαγγελέα για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και δεσμούς μεταξύ Τραμπ και Μόσχας έληξε με πολλαπλές κατηγορίες και εκτεταμένα στοιχεία για απόπειρα παρεμπόδισης από τον Τραμπ, αλλά χωρίς απόδειξη συμπαιγνίας.

Ο Τραμπ επαινεί τακτικά τον Πούτιν. Στο Νιου Χάμσαϊρ την περασμένη εβδομάδα, είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η… “πολιτικά υποκινούμενη δίωξη του αντιπάλου” από τον Μπάιντεν είναι πολύ καλή για τη Ρωσία, επειδή δείχνει τη σήψη του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να προσποιείται πως διδάσκει δημοκρατία σε άλλους. Μιλάμε λοιπόν για δημοκρατία, αλλά όλος ο κόσμος παρακολουθεί τη δίωξη ενός πολιτικού αντιπάλου που ενοχλεί τον Μπάιντεν».

«Χρειάζεται προσοχή από τον Πούτιν»

Πάντως η Χιλ, μιλώντας στο One Decision, σημείωσε πως ο Πούτιν δεν θα πρέπει να είναι τόσο σίγουρος για τη σύνδεσή του με τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά απρόβλεπτος και ο Πούτιν θα πρέπει να κινείται με προσοχή, να μην τον προσβάλλει και να μη περάσει τις κόκκινες γραμμές του, γιατί ο Τραμπ ζει για τον εαυτό του».

Όμως, συνέχισε, «ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος ότι μπορεί να υποδαυλίσει τους πολέμους εδώ, εκεί και παντού. Και απλά με λίγη επιδέξια χρήση των επιχειρήσεων πολιτικής επιρροής και της προπαγάνδας, μπορεί να συνεχίσει να κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.»

«Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα λένε οι τοποτηρητές του Τραμπ ή ο ίδιος ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ [είχε απειλήσει ακόμη και να αποσύρει τις ΗΠΑ], για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, για τις παγκόσμιες υποθέσεις, για την Ουκρανία, για όλα όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο, όλα αυτά για τον Πούτιν είναι ένα σημάδι ότι και πάλι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα προς όφελός του», κατέληξε.