Οι τουριστικοί υπάλληλοι της Αλβανίας αναμένουν έως και 10 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, καθώς οι επισκέπτες επιλέγουν τις εκπληκτικές παραλίες και το χαμηλό κόστος, γράφει σε δημοσίευμά του το Euronews. «Η Αλβανία αναμένει μια τεράστια εισροή τουριστών φέτος, που έλκονται από τη Ριβιέρα της μήκους 450 χιλιομέτρων και τις παραλίες που κόβουν την ανάσα».

Η τάση είναι εμφανής από τις αρχές της άνοιξης και οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν ότι οι επισκέπτες θα αυξηθούν.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων στους Αγίους Σαράντα, Arben Cipa, έχει παρατηρήσει σημαντική αύξηση, καθώς και ποικιλία στους επισκέπτες. «Νομίζω ότι φέτος ενδεχομένως να φτάσουμε ακόμη και το 200% [της πελατείας] σε σχέση με πέρυσι».

Η Flora Xhamani Baba, διευθύνουσα σύμβουλος του Travel Magazine Balkan, συμφωνεί και λέει ότι υπάρχει σταθερή αύξηση. «Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση της τάξης του 20-30% κάθε χρόνο. Έτσι, ο αριθμός των τουριστών είναι κατά 30% υψηλότερος κάθε χρόνο και αναμφίβολα και φέτος θα είναι υψηλότερος».

Γιατί η Αλβανία γίνεται τόσο δημοφιλής;

Οι τουρίστες προσελκύονται από τη φυσική ομορφιά της Αλβανίας, τις προσιτές τιμές και τη φιλόξενη φύση των Αλβανών, γράφει το Euronews.

Το μέσο κόστος των ξενοδοχειακών υπηρεσιών με πλήρη διατροφή για μια ημέρα διαμονής κυμαίνεται από 30 έως 300 ευρώ και για τους λόγους αυτούς, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αλβανία δηλώνουν ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν ξανά.

Ένας Ολλανδός τουρίστας δήλωσε: «Έχουμε καλό φαγητό εδώ, ο ήλιος λάμπει, η θάλασσα είναι όμορφη, όλα είναι καλά. Για εμάς είναι πολύ φτηνά και είναι όμορφα και όχι πολύ πολυσύχναστα».

Άλλοι επισκέπτες συμφωνούν. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην Αλβανία είναι οι άνθρωποι», εξήγησε ένας Γερμανός τουρίστας. «Οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ καλοί. Όπου κι αν πάμε οι άνθρωποι σταματούν και μας ρωτούν αν χρειαζόμαστε βοήθεια».

Ένας άλλος την περιέγραψε ως «όμορφη, πραγματικά όμορφη». Όταν ρωτήθηκαν αν θα επέστρεφαν, απάντησαν: «Θα επιστρέψω πολλές φορές».

Η Αλβανία είχε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, αλλά το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, υπήρχαν 3,54 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 35%.

Το υπουργείο Τουρισμού, στις προβλέψεις του για το 2023, αναφέρει ότι στόχος είναι να φιλοξενηθούν περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες.