Από τους προορισμούς στην Πάρο που σίγουρα γοητεύει τους πάντες, οι Λεύκες είναι ένα χωριό όνειρο. Στην ενδοχώρα του νησιού, ανακαλύπτει κανείς αυτόν τον πάλλευκο και κουκλίστικο οικισμό, που μοιάζει σαν να μην έχει κανένα απολύτως ψεγάδι. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συναντάται στην πιο παραδοσιακή και αγνή εκδοχή της, ενώ η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέει το χωριό, το καθιστούν ένα μέρος άκρως γοητευτικό, στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Για πολλούς, μάλιστα, οι Λεύκες είναι ίσως ο πιο όμορφος οικισμός του νησιού, που αν και δεν χαρακτηρίζεται από την θαλασσινή του αύρα, έχει βρει τον τρόπο να ασκεί μια γοητεία και σαγήνη στους επισκέπτες του, καθιστώντας τους αμετανόητους λάτρεις του.

Λεύκες: Το αψεγάδιαστο χωριό των Κυκλάδων

Το χωριό βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του και ξεχωρίζει για την γραφικότητα και την ηρεμία σε κυκλαδίτικο φόντο που τον διακρίνει. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του νησιού, αλλά όλων των Κυκλάδων.

Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή ήταν γεμάτη με λεύκες, ενώ η ίδρυσή του υπολογίζεται περίπου στον 15ο αιώνα. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, με την έλευση των αυτοκινήτων σε αυτόν να έχει απαγορευτεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, εκτός από την απαράμιλλου κάλους κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, η ηρεμία και η γαλήνη που συναντά κανείς, ακόμη κι αν βρίσκεται σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Γραφικά στενά σοκάκια με ασπρισμένους αρμούς, πάλλευκα χαμηλά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και αρκετές εκκλησίες -οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα- στα όσα θα αντικρίσει κανείς στις βόλτες του στο χωριό.

Η διαδρομή από την κεντρική πλατεία καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η πιο χαρακτηριστική του χωριού, στην πλατεία της οποίας λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο– σήμα κατατεθέν της περιοχής για την δροσιστική σπιτική λεμονάδα του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το οποίο μεταφέρει τον επισκέπτη του στις αρχές του 20ου αιώνα.