Η Νέα Μονή στη Χίο, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πλούσια του Αιγαίου, ενώ εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του τόσο με τα υπέροχα ψηφιδωτά του, όσο και με ένα αρκετά μακάβριο θέαμα που στην κυριολεξία προκαλεί ανατριχίλα.

Στο κέντρο της Μυροβόλου νήσου και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Χώρα της Χίου, συναντάται το ιστορικό μοναστήρι της Νέας Μονής. Χτισμένο σε υψόμετρο 670 μέτρων -η διαδρομή κατά την ανάβαση προσφέρει υπέροχη θέα- από το 1990 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ πρόκειται για ένα από τα τρία σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστικά συγκροτήματα, δείγματα της αρχιτεκτονικής της Βυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα.

Η μονή, που χρονολογείται από το 1042 μ. Χ., είναι γνωστή παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά της. Σύμφωνα με την παράδοση, η παλαιά μονή δημιουργήθηκε στο σημείο όπου τρεις μοναχοί ανακάλυψαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ανάμεσα στα κλαδιά μιας άφλεκτης μυρτιάς, ενώ το σημερινό μοναστήρι ανεγέρθηκε μετά από εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου, της συζύγου του, Ζωής, και της αδερφής της Θεοδώρας.

Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα και επιφανέστερα μοναστήρια όλου του Αιγαίου, χάρη στα προνόμια που παραχώρησε ο ιδρυτής της, τα οποία διατηρήθηκαν και από τους διαδόχους βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Νέα Μονή: Το μακάβριο έκθεμα σε ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Χίου

Κατά την διάρκεια της ιστορίας του, το φημισμένο χιώτικο μοναστήρι υπέστη αρκετές δοκιμασίες -από πυρπολισμούς και λεηλατήσεις μέχρι καταστροφές από το μεγάλο σεισμό του 1881 που στιγμάτισε το νησί. Από τα πιο αξιοσημείωτα μέρη της μονής το καθολικό, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και είναι στολισμένο με ψηφιδωτό του 11ου αιώνα, ένα εξαιρετικό δείγμα της αισθητικής έκφρασης της εποχής.

Στη Νέα Μονή λειτουργεί μουσειακός χώρος όπου φιλοξενούνται μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά κεντήματα, έργα υφαντικής και αργυροχοΐας. Από τα πιο μακάβρια εκθέματα που θα συναντήσει κανείς στη Νέα Μονή, ωστόσο, το οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στο χώρο του κοιμητηρίου. Εκεί φυλάσσονται τα οστά των προηγούμενων μοναχών καθώς και τα οστά ανδρών, γυναικών ακόμη και παιδιών των σφαγιασθέντων το 1822 -μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη το νησί, γνωστή και ως Σφαγή της Χίου– ξυπνώντας σκληρές μνήμες από τα παλιά και υπενθυμίζοντας τη μαύρη ιστορία της Μυροβόλου Νήσου.