Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον πλανήτη αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση σε μία παγκόσμια κλίμακα είναι σχετικά σταθεροποιημένη.Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο έπρεπε να επανεξετάσουν την ασφάλεια στη μετά-Covid 19 εποχή και παρακάτω είναι η λίστα με αυτές που το κάνουν καλύτερα.

Τίποτα στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει τη ζωή της πόλης όπως την έχει αλλάξει ο Covid. Από το κλείσιμο των γραφείων στο κέντρο έως τους περιορισμούς των εστιατορίων, οι προφυλάξεις για την πανδημία έχουν μεταμορφώσει το τοπίο των πόλεων σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, η πανδημία είναι η πρώτη αυτής της κλίμακας που μας συνέβη ως «αστικοποιημένο» είδος.

Ως αποτέλεσμα, οι πόλεις έπρεπε να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικές όσον αφορά την προστασία της υγείας και τη συνολική ασφάλεια για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών τους. Για να διευκρινίσει ποιες αλλαγές έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη ασφάλεια, η Economist Intelligence Unit κυκλοφόρησε πρόσφατα τον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων του 2021, ο οποίος κατατάσσει 60 πόλεις με βάση 76 δείκτες ασφαλείας σε υποδομές, ψηφιακή ζωή, προσωπική ασφάλεια, περιβαλλοντικούς παράγοντες και, φυσικά, υγεία.

Στα μέσα Σεπτέμβρη είχε δημοσιευθεί η λίστα με τις καλύτερες πόλεις για το 2021.

Στην κορυφή η Κοπεγχάγη

Η πόλη της Κοπεγχαγης

H πρωτεύουσα της Δανίας κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας, λόγω του νέου πυλώνα περιβαλλοντικής ασφάλειας, ο οποίος μετρά τη βιωσιμότητα (συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων και την κάλυψη αστικών δασών. Το τελευταίο είχε μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλά η πόλη και οι κάτοικοί της κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς της πανδημίας, οι οποίοι έχουν αρθεί πλήρως από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου καθώς και οι πλωτές οδοί ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κάτοικοι της πόλης έκαναν βόλτες για να πάρουν φαγητό και να απολαύσουν τους πολλούς χώρους αναψυχής της πόλης”, δήλωσε ο κάτοικος Asbjørn Overgaard, Διευθύνων Σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Copenhagen Capacity. Η πόλη συνεχίζει επίσης να παρέχει «οδηγούς Corona» για να βοηθήσει τους ανθρώπους, καθώς και εκτεταμένη και σαφή σήμανση για τη δημιουργία χώρου μεταξύ των ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Κοπεγχάγη εφάρμοσε επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα δοκιμών Covid, το οποίο παραμένει δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν τη λεπτομερή παρακολούθηση των επιδημιών. Επιπλέον, η πόλη θα εφαρμόσει δοκιμές λυμάτων για την πρόωρη εμφάνιση κρουσμάτων.

Τορόντο

To Τορόντο στον Καναδά

Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον δείκτη στη συνολική ασφάλεια, με ισχυρές βαθμολογίες σε υποδομές και περιβαλλοντική ασφάλεια. Οι κάτοικοι πιστώνονται μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς που εκτιμά τη στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, ειδικά όταν πρόκειται για για το ζήτημα των εμβολίων.

Η κάτοικος του Τορόντο, Φαρίντα Ταλαάτ, επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η πόλη ξεκίνησε μια σειρά από προγράμματα εμβολιασμού για την κοινότητα, προκειμένου να γίνει η πόλη ασφαλέστερη. Για παράδειγμα, το σχέδιο εμβολιασμού The Homebound Sprint λειτούργησε για να συμπληρώσει τις πρώτες δόσεις για κατοίκους που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ντόπιοι αισθάνονται επίσης ασφαλείς λόγω της μακράς ιστορίας της πολυπολιτισμικότητας στην πόλη. «Στο Τορόντο, είναι φυσιολογικό να γεννιέσαι έξω από τον Καναδά. Διαπίστωσα ότι διαφορετικές εθνοτικές και πολιτιστικές ομάδες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν ζουν με αποκλεισμούς», δήλωσε ο Φιλίπε Βερνάζα, ο οποίος ζει στην πόλη από το 1998.

Σιγκαπούρη

Πολίτες στη Σιγκαπούρη

Δεύτερη στην ψηφιακή ασφάλεια, την υγεία και την ασφάλεια των υποδομών, η Σιγκαπούρη χρησιμοποίησε αυτές τις δυνάμεις για να κινηθεί γρήγορα τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αναπτύσσοντας γρήγορα την ψηφιακή παρακολούθηση και τον εντοπισμό επαφών. Η χώρα διαθέτει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (επί του παρόντος στο 80%), αλλά εξακολουθεί να απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και εντοπισμό επαφών ενόψει νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Πριν μπορέσουν να μπουν στα κτίρια ή τους χώρους, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν το διακριτικό TraceTogether ή την εφαρμογή τηλεφώνου τους για check-in στο SafeEntry», δήλωσε ο κάτοικος της Σιγκαπούρης Σαμ Λι, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ομώνυμο ταξιδιωτικό ιστολόγιο. «Αυτό επιτρέπει στις αρχές να εντοπίσουν άτομα που ενδέχεται να έχουν αναμειχθεί ή να αλληλεπίδρασαν με μολυσμένους, έτσι ώστε να δοθεί εντολή καραντίνας για τον περιορισμό ή τη διακοπή του συνδέσμου μετάδοσης του ιού».

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγκαταστήσουν το διακριτικό TraceTogether ή να νοικιάσουν ένα τηλέφωνο με αυτό εγκατεστημένο πριν μπουν στη χώρα.

Σίδνεϊ

Η πόλη του Σίδνεϊ

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεται στην πέμπτη θέση συνολικά στον δείκτη και στην πρώτη δεκάδα για την ασφάλεια της υγείας. Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έκλεισε εντελώς τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατήρησε αυστηρούς περιορισμούς έναντι των αυξανόμενων κρουσμάτων – με θετικό αποτέλεσμα. Το κατά κεφαλή ποσοστό θανάτου από Covid στην Αυστραλία εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Καθώς τα εμβόλια φτάνουν το 70% στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς αναμένεται να αρθούν και τα διεθνή σύνορα πρόκειται να ανοίξουν τον Νοέμβριο.

Μαζί με την αίσθηση προστασίας από την πανδημία, οι κάτοικοι ένιωθαν εδώ και καιρό μια ισχυρή αίσθηση προσωπικής ασφάλειας στους δρόμους του Σίδνεϊ. «Πραγματικά δεν ένιωσα ποτέ τόσο ασφαλής σε μια χώρα όσο ζούσα στο Σίδνεϊ», δήλωσε η Chloe Scorgie, ιδρύτρια της αυστραλιανής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Passport Down Under, η οποία μετακόμισε για πρώτη φορά στο Σίδνεϊ το 2018. «Ταξίδεψα στο Σίδνεϊ ως σόλο γυναίκα ταξιδιώτης και ποτέ δεν ένιωσα ότι κινδυνεύω ».

Η πόλη κατέλαβε επίσης το νούμερο ένα στην ψηφιακή ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την πολιτική απορρήτου μιας πόλης, την προστασία και τις απειλές στον κυβερνοχώρο και το συνολικό έξυπνο σχέδιο πόλης.

Τόκιο

Διασταύρωση στο Τόκιο

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κατέλαβε και αυτή την πέμπτη θέση στο γενικό δείκτη και στην κορυφή του δείκτη ασφάλειας υγείας, ο οποίος μετρά παράγοντες όπως η καθολική υγειονομική περίθαλψη, η ετοιμότητα για πανδημία, το προσδόκιμο ζωής, η ψυχική υγεία και η θνησιμότητα από Covid-19.

Αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ποσοστά έχουν μειωθεί δραματικά καθώς τα εμβόλια έχουν φτάσει σχεδόν στο 60% του πληθυσμού. Υπό το φως των θετικών ειδήσεων, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το τέλος της ομοσπονδιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Στη θέση τους, η χώρα σχεδιάζει να ενθαρρύνει τη χρήση του διαβατηρίου εμβολίου για εισαγωγή σε ιατρική εγκαταστάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσφέρουν εκπτώσεις ή κουπόνια στους κατόχους διαβατηρίων.

Το Τόκιο σημείωσε επίσης στην πρώτη πεντάδα για την ασφάλεια των υποδομών του, η οποία περιλαμβάνει ασφάλεια μεταφορών, φιλικότητα προς τους πεζούς και δίκτυα μεταφοράς. Ως μια βατή πόλη που συνδέεται με σιδηρόδρομο, το Τόκιο χτίστηκε για να ενθαρρύνει το περπάτημα και την κοινωνική συμμετοχή.