Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και στο μυαλό των περισσότερων, είναι αυτό που έρχεται πρώτα σχετικά με το νησί των Φαιάκων. Ο λόγος φυσικά, για το πολυφωτογραφημένο και τραγουδισμένο Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στο σημερινό κόλπο του Χαλικιόπουλου.

Το μέρος που λατρεύουν οι επισκέπτες της Κέρκυρας και αγάπησε βαθιά η πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία, λέγεται, πως το επισκεπτόταν κάθε Κυριακή για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια, μάλιστα, για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες. Στο βυζαντινό παρεκκλήσι του Παντοκράτορα, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ακόμη και σήμερα φυλάσσονται αναμνηστικές πλάκες, από τις συχνές επισκέψεις της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου.

Πώς πήρε το όνομά του

Το Ποντικονήσι συνδέεται με πολλούς μύθους στο πέρασμα των χρόνων. Ο επικρατέστερος θέλει να είναι το καράβι που έφερε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων. Κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας εξοργισμένος μόλις αντίκρισε το καράβι που δώρισαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα το ακούμπησε με την τρίαινά του γεμάτος θυμός και το μετέτρεψε σε αυτό τον καταπράσινο βράχο.

Η άλλη εναλλακτική, θέλει το Ποντικονήσι να οφείλει το όνομά του στο μέγεθός του, καθώς κοιτώντας το από ψηλά μοιάζει με μικρό ζωάκι. Είναι καταπράσινο με πυκνή βλάστηση και στην έκτασή του φιλοξενεί την εκκλησία του Παντοκράτορα που δημιουργήθηκε επί βασιλείας Όθωνα.

Δείτε τις φωτογραφίες