Πάνω στην επιφάνεια της λίμνης Μπλεντ στη Σλοβενία, υψώνεται ένα μοναδικής ομορφιάς νησί. Περιτριγυρισμένο από βουνά και δάση γύρω από τη λίμνη, το νησί – το μοναδικό της Σλοβενίας – μοιάζει βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού και θεωρείται ότι έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια πολύ μεγάλη σημασία στην περιοχή.

Βρίσκεται στη βορειοδυτική Σλοβενία σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από την Λιουμπλιάνα, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Triglav, με τη λίμνη να αποτελεί την πιο τουριστική ατραξιόν της χώρας καθώς κατακλύζεται από επισκέπτες κάθε χρόνο. Μάλιστα, υπάρχουν και δύο υπέροχοι μύθοι που συνοδεύουν την λίμνη και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται πάνω στο νησάκι.

Λίμνη Μπλεντ

Οι νεράιδες δημιούργησαν τη λίμνη

Ο θρύλος λέει ότι νεράιδες δημιούργησαν τη Μπλεντ. Προηγουμένως, ήταν μια εύφορη κοιλάδα που προσέλκυε βοσκούς την ημέρα και νεράιδες τη νύχτα. Οι νεράιδες χόρευαν κάθε βράδυ στο καταπράσινο χαλί της κοιλάδας. Φοβούμενες όμως, ότι τα πρόβατα των ντόπιων βοσκών θα έτρωγαν όλο το γρασίδι, τους ζήτησαν να χτίσουν ένα προστατευτικό φράχτη γύρω από την πλευρά τους.

Λίμνη Μπλεντ

Οι βοσκοί, όμως, αγνόησαν την επιθυμία των νεράιδων και σύντομα τα πρόβατα έφαγαν όλο το γρασίδι, αφήνοντας πίσω τους άγονη γη. Έτσι, οι νεράιδες κάλεσαν τις γύρω πηγές και τα ρυάκια να πλημμυρίσουν την κοιλάδα και να την γεμίσουν με νερό. Μόνο ένα νησί στη μέση της λίμνης έμεινε, όπου οι νεράιδες μπορούσαν να συνεχίσουν να χορεύουν ανενόχλητες πια κάτω από τα αστέρια.

Λίμνη Μπλεντ

Η καμπάνα που πταγματοποιεί τις ευχές

Πάνω στο νησάκι, βρίσκεται η γραφική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, μία τραγική χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, έφτιαξε μια καμπάνα με τα κοσμήματα της. Ήθελε να εγκαταστήσει την καμπάνα στο εκκλησάκι στο νησί προς τιμήν του συζύγου της. Κατά τη μεταφορά της, την έχασαν στον πυθμένα της λίμνης καθώς ξέσπασε καταιγίδα. Ο Πάπας συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ιστορία της που αποφάσισε να φτιάξει μια νέα καμπάνα, την οποία αν χτυπήσεις τρεις φορές, πραγματοποιούνται οι ευχές σου.

Λίμνη Μπλεντ

Παραμυθένιος γαμήλιος προορισμός

Η λίμνη Μπλεντ αποτελεί κι έναν δημοφιλή γαμήλιο προορισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση ο γαμπρός πρέπει να κουβαλήσει τη νύφη στην αγκαλιά του, ανεβαίνοντας και τα 99 πέτρινα σκαλοπάτια, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Λίμνη Μπλεντ

Ο καλύτερος τρόπος για να διασχίσεις την λίμνυ, είναι με την παραδοσιακή ξύλινη βάρκα, Pletna, γνωστή και ως «βασίλισσα της λίμνης». Βασικό χαρακτηριστικό της αποτελεί η πολύχρωμη τέντα, που προσφέρει σκιά στους επιβάτες κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.

Λίμνη Μπλεντ

Στη Μπλεντ, τέλος, φιλοξενούνται γνωστές διοργανώσεις κωπηλασίας.