Οι μετοχές μίας από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και των υπολογιστών στην Αμερική, της Hewlett-Packard (HP), βγήκαν από το δείκτη Dow Jones Industrial, αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική οικονομία.

Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι, αναφέρει σε άρθρο του στο MIT Technology Review ο Antonio Regalado, του πόσο γρήγορα αλλάζει ο τομέας των υπολογιστών.

Ωστόσο, προσθέτει, αυτή η τεχνολογική αλλαγή μπορεί να ευθύνεται για την… μείωση του χρόνου ζωής όλων των μεγάλων εταιρειών.

Εκτός του δείκτη Dow Jones Industrial βρέθηκαν ακόμη οι Bank of America και Alcoa, ενώ εισήχθησαν οι: Nike, Visa και Goldman Sachs.

Αυτή είναι η διαδικασία με την οποία οι μεγάλες εταιρείες, τελικά, συνθλίβονται από τις καινοτομίες που γίνονται αλλού.

Η HP είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Πουλάει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, notebooks και εκτυπωτές, όμως οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια τόσους πολλούς όσο πριν. Αντίθετα, έχουν κάνει στροφή προς άλλες, ταχύτερα διαδιδόμενες τεχνολογίες από ποτέ, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες.

Οι εργασίες της HP εξακολουθούν να είναι μεγάλες, όμως η εταιρεία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια συρρίκνωσης.
Για να καταλάβει αν η άνοδος και η πτώση των μεγάλων εταιρειών έχει αρχίσει να αποκτά πιο ταχείς ρυθμούς, ο σύμβουλος Richard N. Foster εξέτασε έναν άλλον πιο περιεκτικό χρηματιστηριακό δείκτη, τον S&P 500, ο οποίος αποτελεί μια λίστα των 500 πιο πολύτιμων εταιρειών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι εταιρείες βγαίνουν εκτός από το δείκτη S&P 500 έχει επιταχυνθεί. Πίσω στο 1958, μια εταιρεία θα περίμενε να μείνει στη λίστα για 61 χρόνια, όμως σήμερα ο μέσος όρος είναι στα 18.

Οι εταιρείες μπορούν να πέσουν όταν γίνουν μικρές ή τίς πάρει κάποιος άλλος. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί ο ρυθμός αυτός παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης, όμως η τεχνολογική «αναστάτωση» μπορεί να είναι ένας λόγος.

Από το 2002 οι Google, Amazon και Netflix έχουν μπει στον S&P 500, ενώ οι Kodak, New York Times, Palm και Compaq αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που συντελέστηκαν στον τομέα της τεχνολογίας.

Σήμερα στον ίδιο δείκτη συμπεριλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Apple, AT&T, Corning, Ford, Intel, και Yahoo (και η Hewlett-Packard).

Ωστόσο, με τους ρυθμούς που σημειώνονται οι εξελίξεις, αναμένεται τρία στα τέσσερα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα να… περάσουν στην αφάνεια τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

Ο Foster εκτιμά ότι προκειμένου μια εταιρεία να παραμείνει… μεγάλη, πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να παίρνει ρίσκο. Η HP, αντίθετα, σημειώνει το δημοσίευμα, δε μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να εγκαταλείψει τον τομέα των PC.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι ο «μεγάλος επιζών» των εταιρειών στις ΗΠΑ μέσα στα χρόνια είναι η General Electric, η μοναδική εταιρεία που έχει καταφέρει να παραμείνει στο δείκτη S&P από τότε που ξεκίνησε το 1926.