Με την Google να γιορτάζει σήμερα τα 25 χρόνια κυριαρχίας στον διαδικτυακό κόσμο, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο, δίνοντας απαντήσεις σε όποιο ερώτημα προκύψει. Με σήμα κατατεθέν της τα χρώματα του μπλε, κόκκινου, κίτρινου και πράσινου, η Google δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα. Πού θα φτάσει, όμως, αυτή η κυριαρχία;

Εν μέσω δικαστικών διαμαχών με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο κατηγορεί την εταιρεία πως αποκλείει τους ανταγωνιστές της, καθώς σκοτώνει την καινοτομία και ελέγχει τις διαφημίσεις, αλλά και με τον ανταγωνισμό με τη Microsoft, που χτυπά ευθέως την Google, επενδύοντας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για το OpenAI και να καταστήσει το Bing ως την μηχανή αναζήτησης που κάνει τα πάντα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η Google φαίνεται πως περνά μια «κρίση ηλικίας». Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει τώρα, φαίνεται πως δεν είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό των Sergey Brin και Larry Page, το 1998, όπως ούτε και η μεγαλειώδης επιτυχία της.

Πώς ξεκίνησε το όνειρο του Sergey Brin και του Larry Page;

Ήταν κοντά στο 1995, όταν ο Larry Page και ο Sergey Brin, συνεργάστηκαν ως διδακτορικοί φοιτητές στο πρόγραμμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Stanford. Ξεκίνησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αρχικά ονομαζόταν «BackRub», το οποίο τελικά μετατράπηκε στη μηχανή αναζήτησης που σήμερα είναι γνωστή ως Google.

Ο Larry Page εξερεύνησε τη δομή των συνδέσμων του Παγκόσμιου Ιστού και έθεσε τα θεμέλια για έναν επαναστατικό αλγόριθμο αναζήτησης. Έτσι, έκανε την Google τον γίγαντα αναζήτησης που γνωρίζουμε σήμερα. Μέχρι το 1998, το έργο τους είχε εξελιχθεί σε Google, ένα όνομα εμπνευσμένο από το «Googol» – έναν μαθηματικό όρο που αντιπροσωπεύει έναν πολύ μεγάλο αριθμό.

Σύμφωνα με το businesstoday.in, τον Αύγουστο του 1998, η Google Inc. έλαβε μια επιταγή 100.000 δολαρίων από τον Άντι Μπεχτολσχάιμ, συνιδρυτή της Sun Microsystems, καθιστώντας ικανούς, πλέον, τον Page και τον Brin να φύγουν από το δωμάτιο του κοιτώνα τους στο Στάνφορντ και να μετακομίσουν στο πρώτο τους «γραφείο» – ένα νοικιασμένο γκαράζ στο Menlo Park της Καλιφόρνια. Το γραφείο διέθετε τόσο υπολογιστές όσο και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ. Σιγά – σιγά, το γραφείο μετατράπηκε σε σπίτι τους για τα επόμενα χρόνια, καθώς εργάζονταν για την υλοποίηση του οράματός τους για ένα ταξινομημένο διαδίκτυο.

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων

Σήμερα, ο αντίκτυπος της Google εκτείνεται πολύ πέρα από μια απλή μηχανή αναζήτησης. Με προϊόντα όπως το YouTube, το Android, το Gmail και τους Χάρτες, η Google έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η επιρροή της Google στον κόσμο της τεχνολογίας εξαπλώθηκε, όταν έγινε η προεπιλογή στη μηχανή αναζήτησης του Yahoo, το 2000. Το AdWords ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την κυριαρχία της Google στη διαδικτυακή διαφήμιση.

Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη ήρθε το 2004, όταν η Google ανακοίνωσε ότι το Gmail θα προσφέρει την εκπληκτική χωρητικότητα αποθήκευσης του 1GB, καθιστώντας έτσι το Gmail αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Όσα πρόσθεσε το Google στις δυνατότητές του κατά την πάροδο του χρόνου:

  • Gmail (2004)
  • Google Maps (2005)
  • YouTube (2005 – but owned yet by Google)
  • Google Earth (2005)
  • Google Calendar (2006)
  • Google Finance (2006)
  • Google Streetview (2007)
  • Google Android (2007)
  • Google Chrome (2008)
  • Google Voice (2009)
  • Google Labs (in 2012)

Μερικά συναρπαστικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε:

1. Σύμφωνα με μια έκθεση της Google και όπως γράφεται στο moneycontrol.com, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Sergey Brin και του Larry Page, σημαδεύτηκε από σχεδόν καθημερινές διαφωνίες.

2. Η μηχανή αναζήτησης βασίστηκε αρχικά στην ανάλυση των συνδέσμων για να αξιολογήσει τη σημασία των μεμονωμένων ιστοσελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό. Ονομάστηκε αρχικά «Backrub» λόγω της εστίασής της στην αξιολόγηση των «back links» για να εκτιμήσει τη σημασία μιας ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, άλλαξε όνομα και έγινε Google.

3. Το όνομα Google ήταν ένα έξυπνο παιχνίδι με τη μαθηματική έκφραση «Googol» που αντιπροσωπεύει τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά.

4. Σύμφωνα με τον ICANN, τον οργανισμό που ήταν υπεύθυνος για την καταχώριση των ονομάτων τομέα εκείνη την εποχή, το Google.com καταχωρήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1997. Όμως, η Google, δεν εγκαινίασε την ιστοσελίδα της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1998.

5. Το πρώτο γραφείο της Google το 1998 λειτουργούσε από ένα γκαράζ που βρισκόταν στο Menlo Park της Καλιφόρνια, το οποίο έτυχε να ανήκει στον υπάλληλό της με αριθμό 16, Susan Wojcicki. Αργότερα, η Wojcicki έγινε η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube.

6. Ο Yoshka ήταν ο πρώτος σκύλος της εταιρείας και ο πρώτος σκύλος που επισκέφθηκε ποτέ την πανεπιστημιούπολη της Google, όταν το γραφείο μεταφέρθηκε στην τοποθεσία Mountain View. Ο Yoshka απεβίωσε το 2011, αλλά η μνήμη του συνεχίζει να ζει. Τον Δεκέμβριο του 2011, πραγματοποιήθηκε μια τελετή σε μια καφετέρια που δεν είχε όνομα στην πανεπιστημιούπολη της Google στο Mountain View. Το ανώνυμο καφέ στο κτίριο 43 ήταν στο εξής γνωστό ως Yoshka’s Cafe, προς τιμήν του σκύλου.

7. Η παράδοση της διατήρησης μιας πολύχρωμης ατμόσφαιρας στα γραφεία της συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

8. Το 2006, ο όρος «Google» έγινε ρήμα στο λεξικό. Το λεξικό Merriam-Webster συμπεριέλαβε τη λέξη «Google» με τη σημασία: «χρησιμοποιείτε τη μηχανή αναζήτησης Google για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με (κάποιον ή κάτι) στον Παγκόσμιο Ιστό».

9. Στις 25 Φεβρουαρίου 2009, η Google έστειλε το πρώτο της tweet, το οποίο ήταν γραμμένο σε δυαδικό κώδικα και όταν μεταφράστηκε στα αγγλικά μετέδιδε το μήνυμα: «Αισθάνομαι τυχερός».

10. Η Google χορηγεί υποτροφίες σε μαθητές σε μια προσπάθεια να τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας.