Τη στήριξη τους στον Τομ Χάραλντ Χάγκεν εξέφρασαν η FIFA και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νορβηγίας.

Ο Χάγκεν, ο οποίος υπήρξε διεθνής διαιτητής και πλέον σφυρίζει μόνο σε αγώνες του νορβηγικού πρωταθλήματος, έγινε ο πρώτος ρέφερι που παραδέχθηκε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος και αμέσως άπαντες στάθηκαν στο πλευρό του.

«Υπήρξε ένας απίστευτος αριθμός ωραίων λέξεων και μηνυμάτων. Είμαι λίγο έκπληκτος για το πόση προσοχή έλαβα, αλλά είναι πολύ ωραίο να διαβάζω μηνύματα ειδικά από νεαρούς ποδοσφαιριστές, διαιτητές, φιλάθλους, παίκτες και προπονητές. Επίσης, οι γονείς με ευχαρίστησαν εκ μέρους των παιδιών τους», δήλωσε ο ίδιος στη νορβηγική εφημερίδα Glåmdalen, ενώ ο Τζόις Κουκ, ως διευθύνων σύμβουλος Κοινωνικής Ευθύνης και Εκπαίδευσης της FIFA, εξέφρασε τη στήριξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

«Θέλουμε να επαινέσουμε τον Χάγκεν για αυτή τη θαρραλέα απόφαση. Αυτό που έβγαλε και τις θετικές αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει συνολικά, στέλνει ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ποικιλομορφίας.

Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι για όλους και η γενναία κίνηση του Τομ Χάλαντ είναι σημαντική για να δείξει τον δρόμο και να κάνει όλους, να νιώθουν ασφαλείς και καλοδεχούμενοι στο παιχνίδι μας», ήταν τα λόγια του Κουκ, ενώ τη στήριξη του στον διαιτητή εξέφρασε και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νορηγίας, Τέριε Σβένσεν, με την παρακάτω δήλωση.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγοι άνδρες, οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι στο ποδόσφαιρο και ότι τα εχθρικά σχόλια είναι μια πρόκληση, δείχνει ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε στον οργανισμό και στον πολιτισμό μας. Είναι τόσο καλό να έχουμε πρότυπα όπως ο Τομ Χάραλντ. Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια εξέλιξη, όπου περισσότεροι θα αποκαλύψουν πως είναι ομοφυλόφιλοι και περισσότεροι θα επιλέξουν το ποδόσφαιρο».