Ο Φραντσέσκο Τότι πέρασε μια ζωή ολόκληρη στη Ρόμα, αλλά θα μπορούσε να μην έχει συμβεί τίποτα απ’ όλα αυτά.

Είναι ο ιστορικός αρχηγός των τζαλορόσι, ο καλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της, η σημαία-σύμβολο του κλαμπ και οπαδός της Ρόμα από μικρό παιδί. Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν εύκολα να μη συμβούν, αφού κάποτε έφτασε μια ανάσα από το να φύγει ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του.

Ήταν το καλοκαίρι του 1996, όταν την τεχνική ηγεσία των Ρωμαίων ανέλαβε ο Αργεντίνος Κάρλος Μπιάνκι, ο οποίος είχε διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον προκάτοχό του, φανατικό οπαδό της Ρόμα, Κάρλο Ματσόνε.

Ο Μπιάνκι κρατάει εξαρχής αποστάσεις από τους Ιταλούς παίκτες και ειδικά τους Ρωμαίους, αρνείται να «ερωτευτεί» τον Τότι και ζητάει από τη διοίκηση την απόκτηση του Γιάρι Λιτμάνεν από τον Άγιαξ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ενημερώνει τον νεαρό Τότι ότι θα είναι καλύτερο για τον ίδιο να πάει κάπου δανεικός για ένα χρόνο, με τη Σαμπντόρια να εμφανίζεται στον ορίζοντα.

«Είχα μιλήσει με τους ανθρώπους της Σαμπ, βασικά είχα υπογράψει και απλά περιμέναμε την τελική έγκριση από τη Ρόμα. Είχα απογοητευτεί, είχα εκνευριστεί και είχα αποφασίσει ότι εκεί τελείωνε η Ρόμα για μένα, δε θα επέστρεφα ποτέ. Θα πήγαινα στη Σαμπντόρια και μετά θα υπέγραφα σε μια μεγάλη ιταλική ή ευρωπαϊκή ομάδα. Αλλά τελικά όλα πήγαν όπως έπρεπε», είπε χρόνια αργότερα ο Τότι, ο οποίος παρέμεινε στη Ρόμα και είδε τον Μπιάνκι να απολύεται λίγο καιρό μετά…