Όταν η Angels United μπαίνει στο γήπεδο για να δώσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου μοιάζει με μια ακόμη ερασιτεχνική ομάδα της οποίας οι παίκτες θέλουν να διασκεδάσουν για 90 λεπτά. Ωστόσο, γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως αυτός ο σύλλογος από την Αγγλία είναι κάτι περισσότερο.

Στο πίσω μέρος της φανταχτερής ροζ και μπλε φανέλας που φορούν οι ποδοσφαιριστές είναι γραμμένα τα ονόματα των παιδιών τους που έχουν χάσει. Τα 14 βασικά μέλη της ομάδας είναι εδώ κι ένα χρόνο μαζί και ενώθηκαν μέσω μιας ομάδας διαχείρισης του πένθους. Συνολικά σ’ ένα χρόνο το γκρουπ απέκτησε 30 παίκτες. Η ομάδα έχει εξελιχθεί, πλέον, σε οικογένεια, «δεμένη» μεταξύ της από την αγάπη της για το ποδόσφαιρο, αλλά και την επιθυμία τους να θυμούνται τα παιδιά τους. Αγωνίζονται μια φορά το μήνα.

Ένας από τους συνιδρυτές της ομάδας, που έχει ως βάση την πόλη Μόσλι, στο ευρύτερο Μάντσεστερ, ο Όλι Μονκ, δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα «The Sun» πως το ποδόσφαιρο τον βοήθησε να χαμογελάσει για πρώτη φορά μετά από την κηδεία των δίδυμων κοριτσιών του Ντότι και Πόπι. Εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου «TTTS», ήταν θνησιγενή. Όταν μοιράστηκε την εμπειρία του μέσω των social media επικοινώνησαν μαζί του μέχρι και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. «Όλο αυτό με έκανε να καταλάβω πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι δευτερεύων όπως το ποδόσφαιρο σαν ένα μεγάλο εργαλείο για να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους», τόνισε.

Από αυτή την προσπάθεια του Μονκ και άλλων εμπνεύστηκε ο 30χρονος Τζέικ Πιουγκ. Είχε να βγει από το σπίτι του για ένα χρόνο μετά από την απώλεια της τρίχρονης κόρης του Λίλι – Μέι από καρκίνο του πνεύμονα τον Ιούλιο του 2020. «Είχα κατάθλιψη και καθώς πλησίαζε ένας χρόνος από το θάνατό της είπα στον εαυτό μου πως κάτι πρέπει να κάνω για να σηκωθώ. Το ποδόσφαιρο ήταν πάντοτε μέρος της ζωής μου κι όταν είδα πως παίζουν με τα ονόματα των παιδιών τους στην πλάτη, είπα πως αυτό θέλω να κάνω, να φορέσω το όνομα της Λίλι – Μέι στην πλάτη μου», τόνισε.

«Όταν περνάς δύσκολα είναι ωραίο να ξέρεις πως έχεις τα τηλέφωνα άλλων 29 ανθρώπων που ξέρουν πως νιώθεις και μπορείς να στραφείς σ’ αυτούς για βοήθεια», υποστήριξε ο Μονκ. «Σημαίνει πάρα πολλά για μένα να έχω αυτούς τους ανθρώπους κοντά μου», ομολόγησε ο 41χρονος Τζίμι Ράιλι.

Η Angels United ακολουθεί το παράδειγμα του φιλανθρωπικού οργανισμού Sands (Stillbirth and Neonatal Death Society) που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ποδοσφαιρικές ομάδες σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας. Πριν μερικές ημέρες η Angels United και η Sands του Στόκοπορτ έπαιξαν σε ματς στη μνήμη των παιδιών τους.