Ο κύβος ερρίφθη! Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει χωρίς την απόκτηση ενός επιπλέον περιφερειακού και ο Ολυμπιακός διατηρεί το ρόστερ του χωρίς την προσθήκη του παίκτη από το ΝΒΑ που θα έκανε τη διαφορά. Και τώρα τι κάνουμε;

Η αλήθεια είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Μέσα σε τρεις φήμες γράφτηκαν μαζεμένες τόσες πολλές «πληροφορίες», που δεν επαληθεύτηκαν – όσες δεν έχουν ακουστεί ποτέ για τους «αιώνιους» την τελευταία πενταετία.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός έχουν ολοκληρώσει τις μετεγγραφές τους με τον κόσμο -αλλά και αρκετούς δημοσιογράφους- να περιμένουν μία ακόμη κίνηση που θα βάλει το… κερασάκι στην τούρτα.

Για τον Παναθηναϊκό, το εν λόγω κερασάκι είχε ονοματεπώνυμο. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όλο έκλεινε, όλο υπέγραφε, όλο έκανε προπονήσεις και όλο απομακρυνόταν από τον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος που προανήγγειλε την αποχώρηση του Σάρας ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, προκαλώντας μάλιστα… πανικό στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας.

Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ο Δημήτρης Ιτούδης, που τόνισε ότι «το ρόστερ έχει κλείσει», για να έρθει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να πει το επίσημο αντίο των «πράσινων» στον Σάρας. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Γιασικεβίτσιους δεν έκρυψε ποτέ τη θέλησή του να μείνει στον Παναθηναϊκό και στην Αθήνα, ιδίως από τη στιγμή που η σύντροφός του έφερε στον κόσμο την κόρη τους.

Από την άλλη, ο κόσμος της ομάδας στη συντριπτική του πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απόκτησης ενός ακόμα guard στον Παναθηναϊκό με σαφή προτίμηση στην παραμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια, που πολλοί φίλαθλοι εκφράστηκαν μέσω forum και sites κατά του «Ζοτς», καθώς διαφωνούσαν με την απόφασή του να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Λιθουανό.

Βλέποντας κάποιος το ρόστερ του Παναθηναϊκού, με την αποχώρηση των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, αλλά και του Βεργίνη οι «πράσινοι» μένουν ουσιαστικά με τέσσερις καθαρόαιμους περιφερειακούς –Διαμαντίδης, Νίκολας, Καλάθης, Τέπιτς- επομένως δεν θεωρείται και τόσο παράλογη η πεποίθηση ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν ακόμα δημιουργικό γκαρντ στο ρόστερ του.

Το μπάσκετ βέβαια αλλάζει, η γραμμή του τριπόντου πάει στα 6,75, οι αποστάσεις μεγαλώνουν, και όλα συνηγορούν στο γεγονός ότι το μπάσκετ που θα παίξει τη νέα σεζόν το «τριφύλλι» θα έχει μεγάλες διαφορές από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τον Γιασικεβίτσιους ένα «κλικ» μακριά από την επιστροφή του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, εκεί όπου μεγαλούργησε επί δύο χρόνια (δύο συνεχόμενα triple crown το 2004 και το 2005), καθώς τις δύο πλευρές χωρίζουν λίγες χιλιάδες ευρώ.

Αν συμβεί αυτό, ο Σάρας θα βρει στο Τελ Αβίβ τους παλιόφιλούς του, Σαρπ, Μπλούδενταλ και Μπερνστάιν, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, αλλά και τον Ντέιβιντ Μπλατ που το 2004 ήταν βοηθός του Πίνι Γκέρσον. Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι μάλιστα επιμένουν ότι ο Σάρας θα υπογράψει σήμερα το βράδυ στην «Ομάδα του Λαού» έτσι ώστε να πέσει μια και καλή η αυλαία στο μεγαλύτερο σίριαλ του φετινού καλοκαιριού.

Ένας ψηλός, ρε παιδιά

Η κατάσταση στον Ολυμπιακό δεν διαφέρει και πολύ. Όλοι -μα όλοι- πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Ολυμπιακός ΠΡΕΠΕΙ να πάρει έναν ακόμα ψηλό. Ο Κλέιζα και ο Τσίλντρες γύρισαν στο ΝΒΑ, ο Σχορτσανίτης είναι κάτοικος Τελ Αβίβ και περιμένει (;) τον Σάρας, ενώ ο Βούισιτς κάνει προπονήσεις στην Κροατία. Οι προσθήκες του Νίλσεν και του Νεστέροβιτς και η επιστροφή του Έρτσεγκ σαφώς και δεν έχουν ενθουσιάσει τον κόσμο του Ολυμπιακού, που «βλέπει» ένα κενό στη ρακέτα, με τον ίδιο τρόπο που οι Παναθηναϊκοί «φοβούνται» το ίδιο κενό στην περιφέρεια.

Τόσο οι φίλαθλοι όσο και οι ρεπόρτερ της ομάδας είναι μαθημένοι στις προσθήκες ΝΒΑers (Ματσιγιάουσκας, Τζάκσον, Τσίλντρες, Πάργκο, Ουέιφερ, Κλέιζα), οπότε το φετινό καλοκαίρι μοιάζει κάπως παράταιρο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το δεδομένο είναι ότι με την έλευση του Ίβκοβιτς στο Λιμάνι, οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο στις μετεγγραφές, με τον «Ντούντα» να φτιάχνει τη δική του ομάδα.

Κάποια δημοσιεύματα που μιλούσαν για «παικταρά από το ΝΒΑ» επιπέδου Στογιάκοβιτς και Σκόλα δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ -τουλάχιστον για την ώρα- όμως ήταν αρκετά για να ανάψουν τη σπίθα στον κόσμο της ομάδας. Οι πρόεδροι έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια ότι δεν λογαριάζουν τα χρήματα όταν πρόκειται για τον «παίκτη που θα κάνει τη διαφορά», όμως ο κόσμος ξεχνάει ότι στην εποχή του Ίβκοβιτς ο Ολυμπιακός δεν αναζητά ένα ακόμα αστέρι, αλλά ένα ακόμα γρανάζι που θα κάνει την ομάδα ακόμα πιο συμπαγή.

Ό,τι ισχύει στον Παναθηναϊκό, εκεί όπου Τέπιτς και Καλάθης θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και -πολλές- περισσότερες ευθύνες, ισχύει και στον Ολυμπιακό στις περιπτώσεις του Έρτσεγκ, του Μαυροκεφαλίδη και του Νίλσεν.

Με μια πρώτη ματιά το στοίχημα μοιάζει δύσκολο, ιδίως αν υπολογίσουμε τον τραυματισμό του Μπουρούση και τη δεδομένη καταπόνηση που θα έχει ύστερα από ένα δύσκολο και επίπονο καλοκαίρι. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί ρεπόρτερ του Ολυμπιακού που πιστεύουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ομάδα θα έχει προχωρήσει στην προσθήκη που θα κάνει τη διαφορά, αλλά ο Ίβκοβιτς, όπως και ο κουμπάρος του ο Ομπράντοβιτς, είναι αγύριστο κεφάλι.

Όσο ο κόσμος επιμένει ότι οι «αιώνιοι» χρειάζονται έναν παίκτη ακόμα, τόσο πεισμώνουν οι προπονητές τους και υπερασπίζονται το ήδη υπάρχον ρόστερ. Η σεζόν είναι μεγάλη, εξάλλου, και μέχρι την έναρξη του Top16 μεσολαβούν σχεδόν τέσσερις μήνες.

Υπομονή λοιπόν, όπως λέει ο «Δράκος», γιατί ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς κρατούν και το καρπούζι και το μαχαίρι!

Πηγή: gazzetta.gr