Ένα πολύ δύσκολο «τελευταίο αντίο» καλείται να απευθύνει ο Παναθηναϊκός, το ελληνικό μπάσκετ και ο ελληνικός αθλητισμός, σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τον χώρο με αφοσίωση και ήθος που ξεχωρίζει και βάζει ψηλά τον πήχη για τους διαδόχους αλλά και τους «αντιπάλους» του.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο τελευταίος από τα τέσσερα αδέλφια Γιαννακόπουλου, που σημάδεψε ανεξίτηλα τον Παναθηναϊκό, έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 88 ετών. Νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Υγεία» έπειτα από εγκεφαλικό. «Σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 κατέληξε στο ΥΓΕΙΑ ο Αθανάσιος Γιαννακόπουλος μετά από μακρά νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είχε υποστεί βαρύ θρομβωτικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο, παρά την έγκαιρη και επιτυχή θρομβεκτομή, δεν μπόρεσε να συνέλθει» ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Μαρτίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο.

«Ο δικός σας άνθρωπος»

«Σας μιλά ο Θανάσης, ο δικός σας άνθρωπος» έλεγε απευθυνόμενος στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους δίπλα στην ομάδα. Είχε σταθεί, μαζί με τον αδελφό του Παύλο, μικρόσωμοι και οι δύο, δίπλα στους πιο ψηλούς και γιγαντόσωμους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ. Ορισμένοι από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα χάρη στην επιμονή και το πάθος των αδελφών Γιαννακόπουλου και λάμπρυναν με την παρουσία τους τον ελληνικό αθλητισμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αστέρα του ΝΒΑ Ντόμινικ Γουίλκινς, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο του- και πρώτο για την Ελλάδα- ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1996, στο Final Four του Παρισιού. Ο μάνατζέρ του Τζον Τάρκας θυμήθηκε, αποχαιρετώντας τον Θανάση Γιαννακόπουλο, την αγωνία και τον ενθουσιασμό του, όταν ο Γουίλκινς υπέγραψε το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, και το γεγονός ότι τον περίμενε στις 2 τα ξημερώματα στον δρόμο προκειμένου να μην… χαθεί έχοντας το συμβόλαιο στα χέρια του!

«Ο Θανάσης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Με βοηθούσε συνέχεια… Δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μιας ομάδας, ήταν εκείνος που με βοήθησε με κάθε τρόπο. Θα είναι για πάντα στην καρδιά μου και όλοι θα τον θυμούνται για ό,τι πρόσφερε στο μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό» δήλωσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έμεινε για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας πέντε τίτλους EuroLeague, 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ελλάδας.

«Τον Θανάση θα τον θυμόμαστε για την μεγάλη του ψυχή και το ασίγαστο πάθος που είχε για τον Παναθηναϊκό. Η πληθωρική του παρουσία θα λείψει από το μπάσκετ που τόσο αγαπούσε» έγραψε ο θρύλος του μπάσκετ Νίκος Γκάλης.

«Έχω απεριόριστο σεβασμό στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, αγαπούσα πολύ τον Παύλο και τον Θανάση… Ήταν μαζί μας κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε προπόνηση και υποστήριζαν με πάθος αυτό που αγαπούσαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τον Παναθηναϊκό. Έχω να θυμάμαι πολύ ωραία πράγματα από τον Θανάση, τον Παναθηναϊκό, την Αθήνα και την Ελλάδα… Ο Θανάσης έκανε σπουδαία ζωή, έζησε απίθανα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πανηγυρισμούς μαζί του. Όλες τις στιγμές που μας αγκάλιαζε. Θα θυμάμαι για πάντα τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια για το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 14 χρόνια. “Θανάση, τα καταφέραμε”… Ήταν πολύ παθιασμένος όπως όλοι οι Έλληνες και γι’ αυτό αγαπώ τη χώρα σας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον Παναθηναϊκό» ήταν το μήνυμα του Ντίνο Ράτζα.

«Είναι μία άσχημη μέρα σήμερα. Κάθε φορά που τον έβλεπα, μου έδινε αγκαλιά, με ρωτούσε για την οικογένειά μου. Πραγματικά νοιαζόταν για όλους, δεν κοιτούσε μόνο το μπάσκετ. Ήθελε να ξέρει αν είναι όλα εντάξει στη ζωή σου και στην οικογένειά σου» είχε χαρακτηριστικά ο Νικ Καλάθης.

«Να με θάψετε με τη σημαία του Παναθηναϊκού»

Ο «τυφώνας» του Παναθηναϊκού είχε εκφράσει πολλές φορές την τεράστια αγάπη που είχε για τον σύλλογο. Χαρακτηριστική ήταν η εξής φράση, πριν από μερικά χρόνια: «Θέλω να κάνω μια παραίνεση και μια παράκληση. Όταν θα πεθάνω, θέλω να με θάψετε με τη σημαία του Παναθηναϊκού», είχε πει με σπασμένη φωνή, μην μπορώντας να κρύψει τη βαθιά του συγκίνηση.

Μια οικογένεια, μια γροθιά

«Πάντα οι Γιαννακοπουλαίοι είναι ενωμένοι. Ξεκίνησαν από το μηδέν και έγιναν αυτοί που έγιναν, γιατί ήταν η ισχύς εν τη ενώσει», είχε πει το 2012 ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, σε κάποιες από τις δηλώσεις του που έμειναν στην ιστορία. Μια ατάκα που αποδείχθηκε ότι ίσχυε τόσο στη ζωή όσο και στον θάνατο, αφού όλα τα αδέλφια έφυγαν από τη ζωή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μετά το θλιβερό γεγονός της απώλειας του θείου του: «Παντού και πάντα μαζί».

Ο Γιαννακόπουλος ήταν μέλος της οικογένειας που δημιούργησε τη δική της «αυτοκρατορία» τόσο στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όσο και σε αυτόν του ελληνικού αθλητισμού, μέσα από σχεδόν όλα τα πόστα στον Παναθηναϊκό. Επί των ημερών Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου το «τριφύλλι» γιγαντώθηκε στο μπάσκετ, καθώς σε αυτό το διάστημα γέμισε την τροπαιοθήκη του συλλόγου με κούπες, με αποκορύφωμα την κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ελληνική ομάδα.

Από το 1992 υπήρξε συνιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, μαζί με τον αδερφό του Παύλο, ενώ το 2012 παρέδωσε τη διοίκηση στον ανιψιό του και γιο του Παύλου, Δημήτρη. Ανέλαβε την προεδρία των «πράσινων» ερασιτεχνικών τμημάτων από το 1999 έως το 2009.

Οι απώλειες των αδελφών του, πρώτα της αδελφής του Βασιλικής, μετά του μικρότερου από τα αδέλφια, Κώστα, και στη συνέχεια του Παύλου, τον κατέβαλαν. «Είμαι στενοχωρημένος γιατί η ζωή και η μοίρα τα έφερε έτσι που τα δυο μου αδέλφια έφυγαν μέσα σε 40 μέρες και οι δυο», είχε πει φανερά φορτισμένος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο ΟΑΚΑ.

Την περίοδο της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε ρόλο στα διοικητικά, ενώ δεν έχανε -εκτός φυσικά από τους μπασκετικούς αγώνες- ούτε ποδοσφαιρικό παιχνίδια του Παναθηναϊκού.