Πέρασε λίγο στα «ψιλά» αλλά πρόκειται για την είδηση που θα αλλάξει μελλοντικά το ποδόσφαιρο προς το καλύτερο. Ο Ζεπ Μπλάτερ είπε το πολυπόθητο «ναι» για να δοκιμαστούν οι κάμερες πάνω στη γραμμή του τέρματος σε φιλικά παιχνίδια και σε τουρνουά εθνικών ομάδων σε μικρές ηλικίες.

Μέχρι τώρα ήταν κάθετα αντίθετος και επέμενε πως μόνο με εργαστηριακές έρευνες θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό το αν πράγματι οι κάμερες γραμμής, τα επονομαζόμενα μάτια γερακιού (Hawk-Eye) που ήδη χρησιμοποιούνται στο τένις, θα είχαν αντικείμενο και στο ποδόσφαιρο.

Φυσικά, σε αποστειρωμένο περιβάλλον δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να βγεi ξεκάθαρο συμπέρασμα. Οπότε το ότι δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω θεωρείται κοσμοϊστορικό γεγονός! Γιατί καλοί οι έξτρα βοηθοί στην περιοχή , καλοί οι πέντε διαιτητές, αλλά το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να προλάβει τέτοιες φάσεις που αλλοιώνουν αποτελέσματα.

Στο τένις χρησιμοποιείται χρόνια τώρα, με επιτυχία και στο κρίκετ επίσης και το να υπάρξει έστω και μισό λεπτό καθυστέρηση στο ματς για να αποδοθεί αληθινή δικαιοσύνη, δεν πιστεύω πως πειράζει κανένα. Αν, πάντως επιβεβαιωθεί από τις έρευνες η χρησιμότητα του Hawk-Eye, θα ψηφιστεί η χρησιμοποίηση του για το Μουντιάλ του 2014.

Οι παραδοσιακοί ποδοσφαιρόφιλοι που επιμένουν στη διαδικασία της ύπαρξης των λαθών και το δικαιολογούν με το αιτιολογικό πως πάντα το ποδόσφαιρο ήταν παιχνίδι με έντονο τον ανθρώπινο παράγοντα , αγνοούν ένα βασικό ζήτημα.

Πως άλλο είναι να κάνουμε κουβέντα για ένα πέναλτι, ή ένα οφσάιντ και άλλο για ένα γκολ που πέρασε ή όχι την γραμμή. Εκεί μιλάμε πια για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος και όταν συμβαίνει πάντα επηρεάζει. Ειδικά στα παγκόσμια κύπελλα είχαμε κατά καιρούς σημαντικές αποφάσεις που ήταν λάθος. Ο Μπλάτερ ξέροντας πως το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, θα είναι πιθανότατα το τελευταίο που θα ηγείται της ΦΙΦΑ, μάλλον αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό βήμα, ώστε μελλοντικά να θεωρείται ως ο πρωτοποριακός πρόεδρος που επέτρεψε την τεχνολογία στο σπορ.

Μετά τα τόσα δεινά που έχει προκαλέσει, δεν πειράζει, ας υπάρχει και κάτι που θα του το πιστώνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Για το ίδιο το άθλημα είναι ευλογία και όσο συντομότερο γίνει τόσο το καλύτερο.

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου από το aixmi.gr