Στην υπαίθρια αγορά Saint-Ouen, ένα τουριστικό αξιοθέατο στο Παρίσι, που συγκαταλέγεται σ’ αυτά που «πρέπει» να επισκεφθεί ο επισκέπτης της γαλλικής πρωτεύουσας, τα πλαστά προϊόντα αποτελούν «μάστιγα». Και λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αρχές προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους πάγκους τις «επώνυμες» τσάντες και τα πολυτελή ρούχα που αγοράζονται σε ασυναγώνιστες τιμές.

Με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, η συγκεκριμένη αγορά με αντίκες και μεταχειρισμένα είδη, είναι ο παγκόσμιος τόπος συνάντησης συλλεκτών και διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Αλλά εδώ και χρόνια, τα καταστήματα πουλούσαν πλαστά εμπορεύματα και καταπατούσαν την επικράτεια των 1.400 παλαιοπωλών που εκτείνονται σε 9 εκτάρια βόρεια του Παρισιού.

«Η αγορά πλαστών προϊόντων έχει γίνει αξιοθέατο. Ο τουρίστας αγοράζει ένα μπλουζάκι ή μια τσάντα, σκέπτεται να κάνει μια “καλή συμφωνία” και δεν πιστεύει απαραίτητα ότι είναι παράνομο», εξηγεί η Κλερ Λακλό, επίτροπος του Saint-Ouen.

Διότι η κατοχή απομιμήσεων, όπως και η πώληση, συνιστά αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Στο Saint-Ouen, μια πόλη στα περίχωρα του Παρισιού που βρίσκεται στο δημοφιλές διαμέρισμα του Seine-Saint-Denis, η εθνική αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την δημοτική αστυνομία. Η διπλή αποστολή τους, περιλαμβάνει την προσπάθεια αποτροπής, με έντονη κατάληψη δημόσιων δρόμων και την ανίχνευση εγκλημάτων για την προστασία των επισκεπτών».

Το εκρηκτικό κοκτέιλ

Περιμετρικά, υπάρχουν πλανόδιοι μικροπωλητές, «πορτοφολάδες» και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι συχνά κάνουν χρήση «Rivotril», ενός ισχυρού αντιεπιληπτικού φαρμάκου. Εκεί και η γνωστή ως «αγορά της μιζέριας», που βρίσκεται κάτω από τις γέφυρες που διασχίζουν το 18ο διαμέρισμα των Παρισίων και του Saint-Ouen, όπου ανταλλάσσονται «σάπια τρόφιμα και κλεμμένα τηλέφωνα» με λίγα ευρώ.

«Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ, προκαλεί ανασφάλεια, βία και ξεκαθάρισμα λογαριασμών», σημειώνει ο επικεφαλής της ταξιαρχίας που είναι αφιερωμένη στα Flea Markets καθώς αυτός και η ομάδα του πραγματοποιούν μια περιπολία ρουτίνας.

Στους πάγκους διατίθενται προς πώληση τα πιο πρόσφατα «μοδάτα» αντικείμενα, όπως ένα διάσημο πουπουλένιο μπουφάν από καναδική μάρκα με 100 ευρώ, δέκα φορές λιγότερο από την πραγματική του τιμή, ή ένα τσαντάκι με το λογότυπο «LV» στα 10 ευρώ.

«Καλό σχέδιο», ειρωνεύεται ένας αστυνομικός, διευκρινίζοντας ότι «επαρχιώτες χονδρέμποροι» έρχονται εδώ για να προμηθευθούν αντικείμενα από την Κίνα ή την Τουρκία. Με «5 έως 6.000 ευρώ ημερήσιο εισόδημα» ανά κατάστημα 10 τετραγωνικών μέτρων, η επιχείρηση είναι «εξίσου κερδοφόρα με τα ναρκωτικά και λιγότερο επικίνδυνη», επισημαίνει.

Η οικονομική ζημιά

Από τον Ιανουάριο του 2023, η αστυνομία έχει κατασχέσει περισσότερα από 40.000 «κομμάτια», με την ζημία για το κράτος να υπολογίζεται σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. «Οι αποθήκες του αστυνομικού τμήματος, έχουν γεμίσει, ενώ έχουν καταστραφεί 12 τόνοι πλαστών προϊόντων», προσθέτει ο εν λόγω αστυνομικός.

Η Ένωση Κατασκευαστών (Unifab), μια γαλλική ένωση κατά της παραποίησης/απομίμησης για την προστασία και την προώθηση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι υπεύθυνη για την υποβολή καταγγελιών για λογαριασμό των εμπορικών σημάτων.

«Θα μπορούσαμε να αδειάσουμε εντελώς ένα κατάστημα και την επόμενη ημέρα θα είναι ξανά γεμάτο», τονίζει η Λακλό και εξηγεί: «Επιτρέπουμε τον περιορισμό της κυκλοφορίας, αλλά δεν την εξαλείφουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται σε βάθος έρευνες για τον εντοπισμό της αλυσίδας και των υπεύθυνων ιδιοκτητών των αγαθών. Όσοι βρίσκονται πίσω από τα συρτάρια των καταστημάτων είναι αχυράνθρωποι, που δεν έχουν δηλωθεί».

Αυτή η μακροχρόνια δουλειά αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Εννέα καταστήματα έκλεισαν, ενώ περίπου δέκα περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση και η πρώτη δίκη πρόκειται να διεξαχθεί το 2024.

«Το Saint-Ouen δεν ενεργεί για να αφαιρέσει αυτή την εικόνα ως το κεφάλαιο της παραχάραξης, αλλά για να την εξαλείψει. Και αυτό, είτε υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, είτε όχι. Είναι απόλυτη προτεραιότητα», διαβεβαιώνει ο σοσιαλιστής δήμαρχος της περιοχής, Καρίμ Μπουαμράνε.

Ωστόσο, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), ενέτεινε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως διαβεβαιώνει αστυνομική πηγή. Πολλές αστυνομικές ενισχύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι αυτό το φθινόπωρο, όταν Αγγλοι και Νοτιοαφρικανοί τουρίστες είχαν τσάντες γεμάτες με απομιμήσεις.